ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένα ποσά κατά 15% στη βασική ενίσχυση του ΟΠΕΚΕΠΕ είδαν αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς την Παρασκευή

Ανάστατοι οι αγρότες για την βασική ενίσχυση – Κουρεμένη η πληρωμή ΟΠΕΚΕΠΕ – ΕΛΓΑ αποζημιώσεις – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε. Μειωμένα ποσά κατά 15% στη βασική ενίσχυση του ΟΠΕΚΕΠΕ είδαν αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς την Παρασκευή. Συμπληρωματικά ποσά καταβλήθηκαν χθες, αλλά δεν φτάνουν στο 100% της ενίσχυσης του 2019.

Αναστάτωση συνεχίζει να επικρατεί στον αγροτικό κόσμο για την πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός που έφερε ερώτηση στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ και αντιδράσεις από το ΚΙΝΑΛ.

Αγροτικά Νέα: Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου 2020 ξεκίνησαν να φαίνονται τα χρήματα της πρόσθετης πληρωμής του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr).

H πίστωση γίνεται σταδιακά, ενώ κκ πρώτης όψης και με βάση όσα ανέφεραν στον ΑγροΤύπο παραγωγοί, το ποσό που πιστώθηκε την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου αντιστοιχεί στο 7% της βασικής ενίσχυσης, ενώ δεν έγινε συμπληρωματική πληρωμή για το πρασίνισμα (5%) και την ενίσχυση γεωργών νεαρής ηλικίας (10%).

Λεπτομέρειες για την πληρωμή αναμένονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εφόσον εκδώσει σχετική ανακοίνωση, με τους παραγωγούς να εμφανίζονται μπερδεμένοι σε σχέση με την πληρωμή και αγανακτισμένοι με τις περικοπές.

Υπενθυμίζεται ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται ότι είδαν το συνολικό ποσό που έλαβαν την περασμένη Παρασκευή, ψαλιδισμένο κατά 10% ή και παραπάνω σε σχέση με αυτό που περίμεναν, ενώ ήδη υπάρχουν βολές από την αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) για το κουτσουρεμένο τσεκ.

«Δεν καταβλήθηκαν όλα τα χρήματα του τσεκ», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Παύλος Σατολιάς, πρόεδρο της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και της Ένωσης Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων.

«Τα χρήματα αυτά τα έδωσαν στο Εθνικό Απόθεμα. Έπρεπε πρώτα από όλα να πληρώσουν κανονικά τη βασική (τσεκ) και μετά τα χρήματα από το Εθνικό Απόθεμα να πληρωθούν σε πραγματικούς αγρότες με διαφανή τρόπο», αναφέρει. Και πρoσθέτει:

«Δυστυχώς, …η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ δικαιώθηκε και αυτή τη φορά. Απόλυτα. Όπως, μάλιστα, αποδείχθηκε με τα όσα συνέβησαν με τις σε δόσεις πληρωμές, το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Όσο και το θράσος εκείνων που το δημιούργησαν, ανακαλύπτοντας κτηνοτρόφους του Κολωνακίου στο Γράμμο και φροντίζοντας να μεθοδεύσουν έτσι τα του Εθνικού Αποθέματος, ώστε οι δήθεν αγρότες να απολαμβάνουν γερές επιδοτήσεις και οι πραγματικοί, σήμερα, να διαμαρτύρονται …δικαιολογημένα.

Πράγματι στις 21/12/2020 έγινε η συμπληρωματική πληρωμή. Με τη διαφορά, ότι δεν καλύπτει το σύνολο των ποσών που δεν μπήκαν την περασμένη Παρασκευή (18/12/2020). Στην πραγματικότητα, λείπουν σχεδόν άλλα τόσα…!

Η πολιτική ηγεσία και η διοίκηση του Οργανισμού Πληρωμών θα πρέπει, ύστερα απ’ τα όσα εξόχως αποκαλυπτικά συνέβησαν, να βάλουν βαθιά το μαχαίρι και να καθαρίσουν το απόστημα.

Δεν έχουν θέση στον χώρο οι αεριτζήδες, δεν έχουν θέση στον ΟΠΕΚΕΠΕ οι ανίκανοι σεφ της διασπάθισης των χρημάτων των παραγωγών.

Υπενθυμίζουμε ότι για όλα αυτά η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ είχε μιλήσει δημόσια, θεσμικά και χωρίς περιστροφές. Είχε καταγγείλει το κύκλωμα των βοσκοτόπων, είχε καταδείξει λεπτομερώς τις μεθόδους του, είχε προειδοποιήσει.

Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι τα όποια χρήματα τελικά παρακρατηθούν απ’ τους αγρότες υπέρ του Εθνικού Αποθέματος, θα πρέπει να δοθούν με διαφάνεια και με πλήρη δημοσιοποίηση του συνόλου των στοιχείων και όχι με γενικόλογες αναφορές.

Περιμένουμε να δούμε τις πρωτοβουλίες και τις γενναίες εκείνες ενέργειες, που δεν θα επιτρέψουν ποτέ ξανά να επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

[ΠΗΓΗ]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ