ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπλόκο στις μετακινήσεις από νομό σε νομό στους μη εμβολιασμένους, συζητά η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει από το πρωί της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η πρόταση αφορά μόνο δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δηλαδή ΚΤΕΛ, αεροπλάνα, πλοία και τρένα. Η πρόταση εφόσον εγκριθεί από τους ειδικούς, θα τεθεί υπόψιν της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να χτιστούν αναχώματα για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Ειδικότερα, οι ειδικοί προτείνουν οι μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας για τους ανεμβολίαστους να επιτρέπονται μόνο με τη επίδειξη μοριακού ή rapid test, ενώ συστήνουν να καταργηθεί το self test, για να αποφευχθούν φαινόμενα παραβατικότητας. Παραμένει ακόμα ερωτηματικό το αν θα εγκριθούν από το κυβερνητικό επιτελείο οι παραπάνω εισηγήσεις και αν πάρουν το πράσινο φως, από πότε θα εφαρμοστεί.

Ανακοινώσεις για τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης που συνεχίζεται βρίσκεται η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, που τείνει να επικρατήσει στην Ευρώπη, καθώς είναι πιο επιθετιή από το αρχικό στέλεχος και τις άλλες παραλλαγές του ιού. Στις ανακοινώσεις που θα γίνουν το απόγευμα αναμένεται να γίνει γνωστό και το πόσα είναι πλέον τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα.

Οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας στην χώρα ψάχνουν τρόπους να περιορίσουν την εξάπλωσή της και κυριότερο ζητούμενο για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι να θωρακιστεί η δημόσια υγεία με την επίσπευση της επιχείρησης “Ελευθερία”. Ο πρωθυπουργός έχει παροτρύνει επανειλημμένα τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ενώ τα κίνητρα που δόθηκαν όπως το “Freedom Pass” κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

“Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις νέες μεταλλάξεις να εξαπλωθούν και να προσβάλλουν τους ανεμβολίαστους”, έγραψε χαρακτηριστικά σε δήλωση – ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος.

“Κληρώνει” ο εμβολιασμός για παιδιά και εφήβους

Το απόγευμα στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης από το υπουργείο Παιδείας, οι Γκίκας Μαγιορκίνης, Βάνα Παπαευαγγέλου, Νίκος Χαρδαλιάς και Βασίλης Κοντοζαμάνης θα ανακοινώσουν όλα τα τελευταία νέα για τη συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού, ενώ αναμένεται να γίνουν γνωστές οι εισηγήσεις των ειδικών και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων.

Άλλωστε, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η ινδική μετάλλαξη χτυπά περισσότερους τους νέους. Παρά το γεγονός ότι έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι περισσότερο θανατηφόρα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, η υψηλή μεταδοτικότητα που χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη παραλλαγή έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση.

Η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών, Βάνα Παπαευαγγέλου αποκάλυψε το πρωί της Πέμπτης μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως θα εισηγηθούμε άμεσα τον εμβολιασμό των παιδιών από 15 έως 17 ετών”. “Μέχρι στιγμής είχαμε τους εφήβους άνω των 18. Θα το εισηγηθούμε, είμαστε στις τελικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση της εισήγησης. Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν όσο αυξάνει η ηλικία, ειδικά μετά τα 12 έτη αυξάνει και η πιθανότητα μετάδοσης σχετίζεται και με το πόσο συμπτωματικά είναι”, επισήμανε.

Όπως εξήγησε, και με την ιδιότητα του μέλους της επιτροπής Εμβολιασμών, ο ΕΜΑ έδωσε το “πράσινο φως” για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 με 16, ενώ το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί από πέρυσι για την ηλικία άνω των 16. “Προφανώς δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός”, σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι “τα παιδιά αυτά θα νοσήσουν νωρίτερα, έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, και εμείς οι παιδίατροι ξέρουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε την ευαίσθητη ηλικία των Πανελληνίων”. “Άμα δώσουμε το πράσινο φως ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, υπάρχει έγκριση του ΕΜΑ” διευκρίνισε.

“Μέσα στον Ιούλιο μπορούν να εγκριθούν κι άλλα εμβόλια, προς το παρόν έχουμε μόνο της Pfizer”, σημείωσε παράλληλα.

Πηγή: thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Comments are closed.