Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά, τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια Ελλάδα, κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά – ημιορεινά και θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Το αίτιο που θα προκαλέσει αυτή τη μεταβολή οφείλεται σε μια διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα η οποία – όπως διακρίνεται στην εισαγωγική εικόνα – θα προκαλέσει τη δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού στα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας μας με ανατολική κίνηση, όπως αναφέρει ο ίδιος στην ιστοσελίδα του.

Η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού θα γίνει σε 3 φάσεις:

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά:

α) Αρχικά θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας), η δυτική Στερεά και βαθμιαία η δυτική Πελοπόννησος

β) Πριν από το μεσημέρι του Σαββάτου βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στις Σποράδες, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το βράδυ θα εξασθενήσουν και από το πρωί της Κυριακής στα υπόλοιπα.

γ) Από το μεσημέρι του Σαββάτου θα υπάρξουν δυνατές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, στα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ τα φαινόμενα εκεί θα εξασθενήσουν το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο δείκτης επικινδυνότατος EFI (Extreme Forecast Index) βρίσκεται σε πορτοκαλί όρια, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να εκδηλώνονται πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές. Αυτό τονίζεται και στη γενική πρόγνωση της ΕΜΥ.

Παράλληλα, σύμφωνα και με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 29/01-30/01, οι βροχές και οι καταιγίδες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στη Νότια Πελοπόννησο (το Σάββατο), στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα είναι ισχυρές, ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 30/01, κατατάσσοντας την επερχόμενη κακοκαιρία στην κατηγορία 3 του Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).

Για τη νέα κακοκαιρία, επιπλέον, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν:

-οι έντονες χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, της Πελοποννήσου, αλλά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας,

-της Θεσσαλίας και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου,

-οι θυελλώδεις άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο,

-οι μεγάλες ποσότητες νερού που αναμένεται να συσσωρευτούν κυρίως στις κοίτες των ποταμών και των ρεμάτων στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη χιονοκάλυψη, εξαιτίας της τήξεως του χιονιού από τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις.

Στην παρακάτω ομάδα χαρτών, παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα ύψη βροχόπτωσης και έντασης χιονόπτωσης για επιλεγμένα τρίωρα κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών (14:00-17:00), απογευματινών (17:00-20:00) και βραδινών ωρών (20:00-23:00) του Σαββάτου 29/01.

Πηγή: real.gr

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.