ΒΕΡΟΛΙΝΟ – Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι θα ταξιδέψει «σύντομα» στη Μόσχα για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εν μέσω μιας «πολύ σοβαρής» κατάστασης στα ουκρανικά σύνορα.

«Θα ταξιδέψω τώρα στις ΗΠΑ και σύντομα θα βρίσκομαι στη Μόσχα για να συνεχίσω να μιλάω για τα ζητήματα που είναι απαραίτητα», είπε ο Σολτς στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF σε συνέντευξή του το βράδυ της Τετάρτης. Αν και δεν αποκάλυψε ημερομηνία για το ταξίδι του στη Μόσχα, ο Σολτς είπε ότι η συνάντηση «είναι προγραμματισμένη και θα γίνει σύντομα».

Ο καγκελάριος, ο οποίος θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον την Κυριακή και τη Δευτέρα για να συναντήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αναγνώρισε επίσης ότι με περίπου 130.000 στρατιώτες που σταθμεύουν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να είναι πρόθυμος να εισβάλει στον γείτονά του.

«Δεν μπορείτε να παραβλέψετε το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί στρατιώτες και στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα. Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι η προϋπόθεση για στρατιωτική δράση», είπε ο Scholz. «Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να είμαστε πολύ ξεκάθαροι σε ό,τι λέμε και σε αυτό που προετοιμάζουμε — δηλαδή ότι το να θέσει σε κίνδυνο την εδαφική κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ουκρανίας, να επιτεθεί εκεί στρατιωτικά, θα μπορούσε να έχει πολύ υψηλό τίμημα. Και νομίζω ότι αυτό το μήνυμα έγινε κατανοητό».

Οι παρατηρήσεις του Scholz ακολουθούν την κριτική τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για την απάντηση της νέας κυβέρνησής του στη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας. Το Βερολίνο αρνήθηκε να παραδώσει αμυντικά όπλα στην Ουκρανία, εμπόδισε την αποστολή ορισμένων όπλων από συμμάχους στη χώρα και είχε δείξει από καιρό απροθυμία να συμπεριλάβει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 σε ένα πιθανό πακέτο κυρώσεων σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας — αν και η Γερμανίδα καγκελάριος έχει περισσότερα πρόσφατα είπε ότι ο αγωγός θα ήταν στο τραπέζι εάν η Μόσχα επιτεθεί.

Προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτήν την κριτική την Τετάρτη, τονίζοντας ότι μίλησε ήδη με τον Πούτιν τηλεφωνικά και ότι η κυβέρνησή του συντονίζει στενά τα επόμενα βήματά της με άλλους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένου του Μπάιντεν, με τον οποίο είπε ότι είχε «πολύ διεξοδική συνεργασία».

Όταν ρωτήθηκε για τις κατηγορίες ότι η Γερμανία μπορεί να μην είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος, ο Scholz υποστήριξε: «Οι σύμμαχοί μας ξέρουν ακριβώς τι έχουν μέσα μας» και ισχυρίστηκε ότι η Γερμανία έκανε «πολύ υψηλή στρατιωτική συνεισφορά» στο ΝΑΤΟ — αν και το Βερολίνο συνεχίζει να υπολείπεται του στόχου 2 τοις εκατό των αμυντικών δαπανών της συμμαχίας.

«Η Γερμανία είναι η χώρα που έχει δώσει τη μεγαλύτερη βοήθεια στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια, σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε ο Scholz.

Είπε ότι η κυβέρνησή του ακολουθεί μια «διπλή στρατηγική» έναντι της Ρωσίας, προειδοποιώντας τη Μόσχα για τις συνέπειες της περαιτέρω επιθετικότητας προς την Ουκρανία, ενώ επίσης αναζητά έναν τρόπο να επιτύχει μια «ειρηνική ανάπτυξη» μέσω συνομιλιών.

«Πολλοί πολίτες σε αυτή τη χώρα φοβούνται όντως … πόλεμο στην Ευρώπη. Είναι κοινό μας καθήκον να διασφαλίσουμε ότι με αυτή τη διπλή στρατηγική δεν θα καταλήξουμε σε αυτό», είπε ο Scholz.

Ενώ έχουν προκύψει ρήξεις στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της Ρωσίας, ο Scholz επέμεινε ότι το SPD είναι «πολύ ενωμένο και στέκεται πίσω από την πολιτική που ακολουθεί ο καγκελάριος, και είναι πολύ σαφές».

Πηγή: politico.eu

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.