Το Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επιφορτιστεί με τη διοργάνωση υπουργικών συνομιλιών υψηλού επιπέδου με την κινεζική κυβέρνηση για πρώτη φορά από το 2018. Η απόφαση κινδυνεύει να προκαλέσει αντιδράσεις από βουλευτές των Τόρις που ανησυχούν για το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια για τη δημιουργία στενότερων δεσμών με το Πεκίνο.

Στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης βρίσκονται σε συζητήσεις για τη διεξαγωγή συνεδρίασης της μεικτής οικονομικής και εμπορικής επιτροπής Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας (γνωστή ως JETCO) φέτος. Τέτοιες συναντήσεις μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιούνταν ετησίως μέχρι το 2018, όταν οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν λόγω των ενεργειών του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι ο Τζόνσον ήταν προσωπικά αυτός που πίεζε για επανέναρξη των συνομιλιών.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν ο Βρετανός υπουργός διεθνούς εμπορίου και ο Κινέζος ομόλογός τους καθώς και περισσότεροι κατώτεροι αξιωματούχοι.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει επίσης να ανοίξει ξανά μια δεύτερη λεωφόρο συνομιλιών με το Πεκίνο φέτος. Ο καγκελάριος Rishi Sunak ζήτησε από τους αξιωματούχους να επαναφέρουν μια μεγάλη εμπορική σύνοδο κορυφής, τον Οικονομικό και Χρηματοοικονομικό Διάλογο ΗΒ-Κίνας, ο οποίος δεν έχει πραγματοποιηθεί από το 2019.

«Το Υπουργείο Οικονομικών είναι πρόθυμο να το αναζωογονήσει για φέτος και είναι νευρικό για μια πιο επιθετική πολιτική για την Κίνα», δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η απόφαση να επιδιώξει μια στενότερη εμπορική σχέση με την Κίνα είναι επικίνδυνη για τον Τζόνσον, ο οποίος είναι πολιτικά ευάλωτος λόγω των κατηγοριών ότι παραβίασε το νόμο παρακολουθώντας συγκεντρώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ. Η κίνηση έχει ήδη εξοργίσει μια φωνητική ομάδα Συντηρητικών βουλευτών που τηρούν μια επιθετική στάση απέναντι στο Πεκίνο.

Ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, πρώην ηγέτης των Τόρις, είπε: «Αν αυτή η κυβέρνηση αποφασίσει ότι πρόκειται να υποκλιθεί στην Κίνα πηγαίνοντας εκεί και παρακαλώντας τους να κάνουν εμπόριο, πρέπει να σας πω ότι μπορούν να το ξανασκεφτούν».

«Δεν κάνω κόκαλο για αυτό: δεν θα το αφήσω να ξεκουραστεί αν ξεκινήσουμε τώρα, εν μέσω όλων των αποδεικτικών στοιχείων για γενοκτονία, βαρβαρότητα, καταστολές ειρηνικών διαδηλωτών και πάμε να παγιδεύσουμε εκεί σαν να μην συνέβη τίποτα. Δεν είναι καλό να μας λένε ότι θα καθαρίσουν την πράξη τους – γιατί δεν το κάνουν ποτέ».

«Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι αυτό θα είναι μια εκπληκτική ανακάλυψη για την Κίνα, η οποία μόλις αρχίζει να αισθάνεται την πίεση».

Ο Tom Tugendhat, ο πρόεδρος των Τόρις της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων των Commons, συμφώνησε, λέγοντας: «Η χρονική στιγμή της απόφασης για επανέναρξη των εμπορικών συζητήσεων με την Κίνα είναι εκπληκτική».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει μια ισχυρότερη οικονομική σχέση με την Κίνα ή εάν θέλει μια νέα στρατηγική για την Κίνα που αντικατοπτρίζει την πρόκληση του εμπορικού καταναγκασμού και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει μια συνεκτική πολιτική για την Κίνα που να αντικατοπτρίζει τις απόψεις μας για τα πάντα, από τη μεταχείριση των Ουιγούρων έως εμπορικά θέματα όπως η Huawei και τη συμπεριφορά στην Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ».

«Αυτό φαίνεται να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό και είναι δύσκολο να δούμε πώς θα μπορούσε να φέρει επιτυχία – αν το έκανε θα είχε το κόστος της υπονόμευσης κάθε άλλης πτυχής των προσπαθειών μας να κάνουμε τους Κινέζους να συμπεριφέρονται με πολιτισμένο τρόπο».

Ο Μπομπ Σίλι, βουλευτής των Τόρις και μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, είπε: «Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον κόσμο όπως είναι, όχι όπως θα θέλαμε, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί είμαστε τόσο πρόθυμοι να έχουμε Υπουργικές επαφές υψηλού επιπέδου όταν η κινεζική κυβέρνηση επιβάλλει κυρώσεις σε βρετανούς βουλευτές, όταν έχει αναγνωρίσει τα Φώκλαντ ως Αργεντινές, όταν διαλύει τη δημοκρατική κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ».

Ο Ντέιβιντ Λάμι, ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, δήλωσε: «Η κυβέρνηση είναι διχασμένη ως προς την Κίνα και δεν έχει στρατηγική.» Είπε ότι η κυβέρνηση «πέρασε από μια σειρά αδέξιες ανατροπές στην Huawei και την πυρηνική ενέργεια. Τώρα είναι ξανά ζιγκ-ζαγκ και στέλνει ανάμεικτα μηνύματα, με την [Υπουργό Εξωτερικών] Λιζ Τρους να μιλάει σκληρά και την καγκελάριο να κυνηγάει επιταγές».

Η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου και η αξία του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ήταν 94,5 δισεκατομμύρια λίρες τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα. Το τμήμα εμπορίου δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Πεκίνο.

Πηγή: politico.eu

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.