Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιθανό να ενισχύσει τις στρατιωτικές του φιλοδοξίες και να αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής Θάλασσας, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία, αν δεν σταματήσει στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο POLITICO.

Ο επίτροπος εμπορίου, ο οποίος μεγάλωσε στη Σοβιετική Ένωση και βασίζεται στην εμπειρία του ως πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας, είπε ότι η ΕΕ έπρεπε να λάβει στα σοβαρά τη ρωσική απειλή, μετά από χρόνια αμφιβολιών από τις Βρυξέλλες προς τη Μόσχα.

«Εάν δεν υποστηρίξουμε την Ουκρανία, δεν πρόκειται να σταματήσει στην Ουκρανία. Είναι σαφές ότι ο Πούτιν είναι τώρα σε κάποιο είδος επιθετικής πολεμικής διάθεσης και δυστυχώς είναι πιθανό αυτή η επιθετικότητα να συνεχιστεί σε άλλες χώρες», είπε.

Ερωτηθείς εάν ανησυχούσε ιδιαίτερα για τη Μολδαβία, προσδιόρισε τις χώρες της Βαλτικής ως ανησυχία. «Αν κοιτάξετε την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Ρωσίας και ακόμη και τις δηλώσεις που ισχυρίζονται ότι η Ρωσία υποστηρίζει τα συμφέροντα της Λευκορωσίας να έχει πρόσβαση στη Βαλτική Θάλασσα, και την αυξανόμενη αντιβαλτική ρητορική — στην Ουκρανία, ξεκίνησε επίσης με την αυξανόμενη αντι-ουκρανική ρητορική».

Η πρόβλεψη ότι οι χώρες της Βαλτικής θα μπορούσαν να είναι οι επόμενες στο στόχαστρο του Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία αντανακλά το επίπεδο συναγερμού σε ορισμένες πλευρές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επόμενη κίνηση του Πούτιν. Ο Ντομπρόβσκις έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό για την απειλή του Ρώσου προέδρου.

Ενώ αποδεχόταν ότι η πυρηνική απειλή της Ρωσίας ήταν σοβαρή, ο Ντομπρόβσκις προειδοποίησε να μην κατευναστεί ο Ρώσος ηγέτης.

«Το ερώτημα είναι: Σε ποιο βαθμό υποκύπτουμε σε αυτόν τον εκβιασμό επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνέχεια ενάντια σε όλα; Ο Πούτιν θα συνεχίσει τους επιθετικούς του πολέμους, θα χρησιμοποιεί πάντα αυτόν τον εκβιασμό», είπε. «Αυτά είναι μαθήματα που έπρεπε να έχουμε μάθει πριν. Ο κατευνασμός του επιτιθέμενου δεν λειτουργεί και ο επιτιθέμενος πρέπει να σταματήσει με κάθε μέσο.»

Ο Ντομπρόβσκις ήταν επίσης δύσπιστος σχετικά με τις διπλωματικές προσεγγίσεις στον Πούτιν. «Το ερώτημα είναι αν φέρουν κάποια απτά αποτελέσματα όσον αφορά τη διακοπή του πολέμου ή τουλάχιστον την παροχή κατάπαυσης του πυρός ή ανθρωπιστικών διαδρόμων. Επί του παρόντος, δυστυχώς, κανένα από αυτά δεν υλοποιήθηκε». Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσέγγιση της Ευρώπης προς τον Πούτιν, με τον Ρώσο πρόεδρο να μιλά επίσης στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας τόνισε ότι νέες κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να έρθουν εντός των ημερών.

«Τίποτα δεν πρέπει να είναι εκτός τραπεζιού», είπε ο Dombrovsksis, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα. «Θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα, γιατί αυτή η επιθετικότητα δυστυχώς δεν σταματάει, επομένως θα πρέπει να δούμε έναν τρόπο —κατά μία έννοια— να σταματήσουμε την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτήσει αυτόν τον πόλεμο».

Παρόλο που ο Ντομπρόβσκις ακολουθεί σκληρή γραμμή, δεν είναι καθόλου σαφές ότι η Ευρώπη θα ήταν σε θέση να πατάξει σκληρά τη ρωσική ενέργεια, καθώς η Γερμανία είναι νεκρή απέναντι σε ένα τέτοιο μέτρο.

Τα υπό συζήτηση μέτρα αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης. βήματα για τη διεύρυνση του καταλόγου των τραπεζών που έχουν αποκοπεί από το σύστημα πληρωμών SWIFT. και την κατάργηση του καθεστώτος του πιο ευνοημένου έθνους της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ο Ντομπρόβσκις ήθελε επίσης να επεκτείνει τις απαγορεύσεις εισαγωγών που έχουν ήδη συμφωνηθεί για τη Λευκορωσία στη Ρωσία για να αποφύγει ένα κενό γύρω από το εμπάργκο.

Σχετικά με το ενδεχόμενο στόχευσης του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο Ντομπρόβσκις είπε ότι η αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά τόνισε ότι «τίποτα δεν πρέπει να είναι εκτός τραπεζιού». Εν μέσω αύξησης των τιμών του πετρελαίου μετά τις εικασίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να απαγορεύσουν το ρωσικό πετρέλαιο, η Επιτροπή είπε ότι «το να κάνουμε κάτι για το πετρέλαιο ίσως κάπως λιγότερο ενοχλητικό από το να κάνουμε κάτι για το φυσικό αέριο».

Πηγή: politico.eu

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.