Στις 30 Ιανουαρίου η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Hwasong-12 από το 2017, η οποία σηματοδότησε την τέταρτη επιτυχημένη δοκιμή του πυραύλου καθώς και την έβδομη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων της χώρας το 2022.

Ο πύραυλος έχει εκτιμώμενο βεληνεκές 4.500 χιλιομέτρων και έχει ονομαστεί «Killer Guam» παρόμοια με τον κινεζικό DF-26 για τον προφανή πρωταρχικό σκοπό του να απειλήσει τόσο την αεροπορική βάση Άντερσεν όσο και τη ναυτική βάση του Γκουάμ στην επικράτεια.

Το κρατικό κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA) ανέφερε: «Η δοκιμαστική βολή είχε ως στόχο να αξιολογήσει επιλεκτικά τον πύραυλο που παράγεται και αναπτύσσεται και να επαληθεύσει τη συνολική ακρίβεια του οπλικού συστήματος.

Επιβεβαίωσε την ακρίβεια, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του υπό παραγωγή οπλικού συστήματος τύπου Hwasong -12».

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε κυρίως σε μια ακραία τροχιά που τον είδε να πετάει βαθιά στο διάστημα, πολύ πάνω από το όριο Άρμστρονγκ των 18 χιλιομέτρων, σε υψόμετρο 2000 χιλιομέτρων.

Οι κάμερες που εγκαταστάθηκαν στον πύραυλο τράβηξαν στη συνέχεια φωτογραφίες της γης από το διάστημα, πριν ο πύραυλος επιστρέψει για να χτυπήσει τον στόχο του 800 χιλιόμετρα από το σημείο εκτόξευσης στην επαρχία Τζαγκάνγκ.

Τέτοιες ακραίες υψομετρικές τροχιές επιτρέπουν στους πυραύλους να επιδείξουν την πλήρη αντοχή τους χωρίς να χρειάζεται να προσγειωθούν πολύ μακριά από το έδαφος της Κορέας.

Φωτογραφία της Γης που τραβήχτηκε από τον πύραυλο Hwasong-12

Η τελευταία δοκιμή του Hwasong-12 αναμένεται να ασκήσει πίεση στην Ουάσιγκτον να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τις ΗΠΑ να καλούν κυρίως για συνομιλίες αμέσως μετά την εκτόξευση, ενώ παράλληλα θα προωθήσει τις δυνατότητες κρούσης μέσης εμβέλειας της Βόρειας Κορέας.

Ο πύραυλος αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2017 και διατηρεί σημαντικό ρόλο στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας λόγω της καίριας σημασίας που αποδίδεται στις αμερικανικές εγκαταστάσεις στο Γκουάμ, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις προβολής ισχύος στην περιοχή.

Η Βόρεια Κορέα αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητές της για πυραύλους μέσου βεληνεκούς και θα μπορούσε να συνεχίσει περαιτέρω προγράμματα «Guam Killer», συμπεριλαμβανομένου ενός πυραύλου με πολλαπλές κεφαλές ικανές να πλήξουν τον στόχο.

Τα σημάδια βελτίωσης των δυνατοτήτων είναι ήδη εμφανή με τη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου Pukkuksong-5 που εκτοξεύεται υποβρύχιο, ο οποίος τοποθετεί το Γκουάμ εντός της εμβέλειάς του, καθώς και του υπερηχητικού πυραύλου Hwasong-8.

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών από την πλευρά του έχει δείξει σημάδια εξάπλωσης των πόρων του στον Δυτικό Ειρηνικό για να αποφύγει την υπερβολική εξάρτηση από το Γκουάμ, το οποίο είναι όλο και πιο ευάλωτο σε επιδρομές τόσο της Κίνας όσο και της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για άνοιγμα μιας μεγάλης νέας αεροπορικής βάσης στο νησί Tinian και επέκταση μιας βάσης στο Wake Island.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ άρχισε επίσης να εκπαιδεύεται στις αρχές του 2021 για τις επιχειρήσεις «Austere Airfield» στο Γκουάμ για να μπορεί να χειρίζεται μαχητικά αεροσκάφη με περιορισμένη χωρητικότητα, ακόμη κι αν οι διάδρομοι προσγείωσης υποστούν κάποια ζημιά, και σχεδιάζει στο μέλλον να τοποθετήσει τα βομβαρδιστικά της πιο μακριά στην Αυστραλία σε ασφαλέστερη απόσταση από τις κορεατικές πυραυλικές επιθέσεις.

Πηγή: militarywatchmagazine.com

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.