Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής προτείνουν νέα τιμωρητικά μέτρα κατά της ρωσικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι οι αρχικοί γύροι κυρώσεων της ΕΕ απέτυχαν στον δεδηλωμένο στόχο τους να τερματίσουν την ικανότητα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να διεξάγει πόλεμο.

Τις ημέρες μετά την εισβολή, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε να «σακατέψει την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτήσει την πολεμική του μηχανή» και να καταστρέψει την οικονομία της Ρωσίας. Αλλά η απογοήτευση είναι μεγάλη που ο Ρώσος ηγέτης εξακολουθεί να κρατά το κεφάλι του πολύ ψηλά οικονομικά. Η Ευρώπη εξακολουθεί να πληρώνει στη Ρωσία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ την ημέρα για ενέργεια και το ρούβλι έχει ανακάμψει στα προπολεμικά επίπεδα.

«Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ αντιμετωπίζουν τις κυρώσεις ως προπέτασμα καπνού για την αδράνειά τους», έγραψε σήμερα στο Twitter ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι. «Οι κυρώσεις υποτίθεται ότι θα φέρουν ειρήνη στην Ουκρανία και όχι για να κατευνάσουν την ένοχη συνείδηση της Ευρώπης».

Οι κάτοικοι της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης διαφωνούν με τους ομολόγους τους στη Δυτική Ευρώπη σχετικά με το πόσο δύσκολο είναι να γυρίσουν τις βίδες τώρα. Η Πολωνία προτείνει απαγορευτικά υψηλούς δασμούς στα ρωσικά καύσιμα, ενώ η Εσθονία προτείνει έναν ειδικό λογαριασμό μεσεγγύησης που θα κρατά ορισμένες από τις πληρωμές για τη ρωσική ενέργεια μέχρι να αποσυρθούν οι ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία.

Οι Δυτικοευρωπαίοι, αντίθετα, θέλουν να αποφύγουν τέτοια δραστικά βήματα και οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες προετοιμάζουν τώρα μέτρα συμμόρφωσης για την επιβολή των υφιστάμενων κυρώσεων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να επικεντρωθούν μόνο στην εφαρμογή των τρεχουσών κυρώσεων και στο κλείσιμο των κενών σε αυτές. «Όλες μας οι προσπάθειές μας θα πρέπει να είναι στην επιβολή αυτών των κυρώσεων και στην πρόληψη της καταστρατήγησης και της φοροδιαφυγής», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα.

Όσο το βλέπουν η Πολωνία και τα έθνη της Βαλτικής, είναι λάθος να μην αυξηθεί η πίεση τώρα. Επισημαίνουν την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία και τις απαιτήσεις της ίδιας της ουκρανικής κυβέρνησης. «Η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει πόλεις της Ουκρανίας και να δολοφονεί αμάχους, επομένως οι κυρώσεις πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω», είπε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στον Γάλλο ομόλογό του αυτή την εβδομάδα.

«Έχουμε κάνει μια μικρή παύση, αλλά η αίσθηση από την άποψη μας είναι ότι η παύση διαρκεί πάρα πολύ», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στο ρωσικό καθεστώς».

Δεύτερες καλύτερες επιλογές

Οι εκκλήσεις από την Πολωνία και τη Βαλτική για πλήρη απαγόρευση της ρωσικής ενέργειας – ή τουλάχιστον εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – εμποδίζονται από τη Γερμανία και άλλους, έτσι τώρα αγωνίζονται για τις δεύτερες καλύτερες επιλογές.

«Οι εκτενείς κυρώσεις, όπως η απαγόρευση της ενέργειας, πιθανότατα θα παραμείνουν στο ψυγείο προς το παρόν», είπε ο ανώτερος διπλωμάτης. «Δεν υπάρχει ενότητα για να προχωρήσουμε παρακάτω. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με άλλα πράγματα».

Αυτή την εβδομάδα, ο Morawiecki είπε ότι η Πολωνία θα τερματίσει όλες τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας μέχρι το τέλος του έτους. Η κυβέρνηση θα κινηθεί πρώτα με την απαγόρευση του άνθρακα, την οποία η Πολωνία θέλει να τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο ή τον Μάιο το αργότερο. Κάλεσε και άλλες χώρες της ΕΕ να κάνουν το ίδιο. «Αυτό είναι το σχέδιό μας για την ΕΕ — να αρπάξει αυτό το όπλο από τα χέρια του Πούτιν, από τα χέρια της Ρωσίας», είπε ο Morawiecki.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή τη στιγμή «αξιολογεί» τις ανακοινώσεις της πολωνικής κυβέρνησης, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η Πολωνία κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει δασμούς στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν αποκλειστικές αρμοδιότητες στην εμπορική πολιτική της ΕΕ. Ένας Πολωνός αξιωματούχος είπε ότι «ετοιμάζονται λεπτομερείς προτάσεις για αυτή τη λύση».

«Θα θέλαμε να καταστήσουμε ασύμφορη την εισαγωγή ρωσικών ορυκτών καυσίμων. από εδώ προέρχονται αυτές οι προτάσεις. Ωστόσο, θα συνεχίσουμε να πείθουμε τους εταίρους μας να υποστηρίξουν ένα εμπάργκο στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η Εσθονία προωθεί έναν ακόμη συμβιβασμό, προτρέποντας τις Βρυξέλλες να συγκρατήσουν μέρος των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας σε έναν ειδικό λογαριασμό στον οποίο η Μόσχα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση μόνο όταν η Ρωσία αποσύρει τον στρατό της. Επισημαίνωντας ότι η ΕΕ είχε πληρώσει στη Ρωσία 22 δισεκατομμύρια ευρώ από την αρχή του πολέμου, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας έγραψε αυτή την εβδομάδα μια επιστολή στη φον ντερ Λάιεν, την οποία είδε το POLITICO, προτείνοντας το σύστημα μεσεγγύησης μετά την ανεπιτυχή ώθηση της για την ιδέα την περασμένη εβδομάδα. Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με συναδέλφους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Η Πολωνία και η Βαλτική ζήτησαν επίσης από την Επιτροπή να απαγορεύσει την κυκλοφορία φορτηγών από και προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και περιορισμούς στην πρόσβαση των πλοίων στα λιμάνια της ΕΕ. Σε επιστολή προς την Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα και την οποία έλαβε το POLITICO, οι χώρες ζήτησαν επίσης να εξαιρεθούν η Ρωσία και η Λευκορωσία από τις διεθνείς ρυθμίσεις που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της διασυνοριακής κυκλοφορίας φορτηγών.

Νέα πακέτα κυρώσεων

Παρά την αυξανόμενη πίεση από τις χώρες που αισθάνονται τον καύσωνα της ρωσικής επιθετικότητας, η εστίαση στις Βρυξέλλες παραμένει στο κλείσιμο των κενών των κυρώσεων που ήδη ισχύουν.

«Πρέπει να κοιτάξουμε προς τα πίσω για να δούμε τι είδους αντίκτυπο είχαν τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει», είπε ο απερχόμενος πρεσβευτής της Πορτογαλίας στην ΕΕ Νούνο Μπρίτο, και «τι είδους κενά έχουμε ακόμα».

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει ένα «πακέτο συμμόρφωσης», σύμφωνα με τέσσερις διπλωμάτες και αξιωματούχους της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, αυτό θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην καταχώριση μελών οικογενειών ολιγαρχών για να αποφευχθεί η παράκαμψη των κυρώσεων, η ενίσχυση των ελέγχων των εξαγωγών και ενδεχομένως περισσότερες κυρώσεις κατά των ρωσικών καναλιών προπαγάνδας, πέρα ​​από τις προηγούμενες κυρώσεις κατά των μέσων ενημέρωσης RT και Sputnik που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, η Επιτροπή προετοιμάζει επίσης περαιτέρω κυρώσεις σε περίπτωση που η ΕΕ χρειαστεί να προχωρήσει γρήγορα, για παράδειγμα ως αντίδραση σε μια χημική επίθεση από τη Ρωσία. Αλλά το πώς θα πήγαινε ένα τόσο ευρύτερο πακέτο κυρώσεων εξαρτάται από το έναυσμα και περισσότερες διαβουλεύσεις με τις χώρες της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες τους.

«Υπάρχουν πολλές ιδέες που κυκλοφορούν, αλλά δεν είναι σαφές για εμάς ποια μέτρα θα είναι μέρος του επόμενου πακέτου και ποια όχι. Θα εξαρτηθεί επίσης από το έναυσμα φυσικά», είπε ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ.

[ΠΗΓΗ]

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.