Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η Τουρκία δεν είναι η πλευρά που το σκάει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Με νέες ιαχές κατά της Ελλάδας για στρατιωτική απάντηση επανέρχεται την Τρίτη το κυβερνών κόμμα, που συνεδρίασε υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η Τουρκία δεν είναι η πλευρά που το σκάει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προειδοποιώντας την Αθήνα να μη χρησιμοποιεί τη διπλωματία για να πετυχαίνει τους παράνομους σκοπούς της.

«Έχουμε αρκετή διπλωματική εμπειρία για να μην κάνουμε τα στραβά μάτια σε όσους εκμεταλλεύονται το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να υποστηρίξουν ντε φάκτο καταστάσεις που δημιούργησαν στο πεδίο της μάχης. Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω του εκφοβισμού και των επιβολών. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Στο Αιγαίο, την ανατ. Μεσόγειο εμείς θέλουμε –αναμφισβήτητα- όλα τα ζητήματα να επιλυθούν μέσω της διπλωματικής οδού, αλλά όσοι εκμεταλλεύονται τη διπλωματία για να πάρουν μια ανάσα και να συστήσουν συμμαχίες κατά της Τουρκίας, έχουμε να απαντήσουμε και στο πεδίο της μάχης», είπε, ενώ κατηγόρησε την Ευρώπη ότι αντιγράφει κατά λέξη τις δηλώσεις της Ελλάδας κατά της Τουρκίας.

«Μετά την επιστροφή του Oruc Reis στα καθήκοντά του στην ανατολική Μεσόγειο, έπειτα από τη συντήρησή του, άρχισαν να έρχονται δηλώσεις η μία μετά την άλλη, ξανά και ξανά. Μπορούν να γίνονται τέτοιες ανόητες δηλώσεις, χωρίς καμία νομική βάση; Κοιτάξτε τις δηλώσεις που έρχονται από διάφορες χώρες, ονόματα δεν λέω. Σαν να γράφτηκε κάθε μία από αυτές από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Σαν να τις έχουν κάνει αντιγραφή-επικόλληση», ανέφερε υποστηρίζοντας με έμφαση ότι «εμείς ψάχνουμε εντός της υφαλοκρηπίδας μας, εντός των θαλάσσιων δικαιοδοσιών μας. 15 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική χώρα. Τους έπιασε και λένε κάτι παράλογα πράγματα πως η Τουρκία εδώ είναι παράγοντας αστάθειας. Το τουρκικό κράτος δεσμεύεται από την αρχή του Ατατούρκ ‘Ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο’. Έχουμε τη δύναμη να δώσουμε την απάντηση που δίνουμε στο τραπέζι και στο πεδίο της μάχης», είπε για δεύτερη φορά ο Ομέρ Τσελίκ, χωρίς ωστόσο να σταματήσει εδώ.

«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στους απέναντί μας που – με τις επιβολές τους και χωρίς να αναγνωρίζουν την αξία της διαβούλευσης και της διπλωματίας- θέλουν συνεχώς να καταπατούν τα δικαιώματα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω του εκφοβισμού και των επιβολών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, χαρακτηρίζοντας «κουρελόχαρτο» το χάρτη της Σεβίλλης μέσω του οποίου –όπως ισχυρίστηκε- η Αθήνα προσπαθεί να επιβάλλει τις θέσεις της για το Καστελόριζο.

«Η Ελλάδα προσπαθεί να αποκτήσει θαλάσσια δικαιοδοσία 40 χιλιάδων τ.χλμ. στο Καστελόριζο φέρνοντας ένα κουρελόχαρτο εισβολής, που το ονομάζουν συμφωνία της Σεβίλλης. Μπορεί να ισχύσει κάτι τόσο βλακώδες; Αν το δει κανείς με την ίδια λογική τότε όλη η Μεσόγειος και το Ιόνιο θα ανήκαν στην Ελλάδα. Όσοι λένε ότι οι Τουρκία αυξάνει την ένταση, γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι η Ελλάδα την κλιμακώνει, αλλά δυστυχώς επικρατεί η ‘αλληλεγγύη του μαχαλά’».

Ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι «η Τουρκία βλέπει το τραπέζι τον διαπραγματεύσεων ως το πιο ισχυρό έδαφος, αλλά είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε και στο πεδίο της μάχης με όσους δεν θέλουν διαπραγματεύσεις», ενώ χαρακτήρισε «προκλητική» τη Navtex της Ελλάδας για στρατιωτικές ασκήσεις στις 29 Οκτωβρίου, ανήμερα της εθνικής γιορτής της Τουρκίας.
Τα Βαρώσια είναι μια περιοχή που ανήκει στους Τ/Κ

Για τα Βαρώσια ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος διατράνωσε ότι είναι τουρκοκυπριακό έδαφος.

«Έχουν εγερθεί κάποιες ανησυχίες σχετικά με το άνοιγμα της περιοχής στα Βαρώσια της ΤΔΒΚ που δεν είναι ρεαλιστικές. Δεν άνοιξε ο δρόμος της άδικης μεταχείρισης εκεί. Υποστηρίζουμε την ΤΔΒΚ. Βλέπουμε ότι η ελληνική και ε/κ πλευρά προσπαθεί να κάνει τα ίδια που κάνει συνήθως παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή η περιοχή ανήκει στους Τουρκοκύπριους. Σε σχέση με την παραπλανητική δήλωση της ελληνοκυπριακής διοίκησης, θα ήταν ωφέλιμο για όλους να εξετάσουν το θέμα σύμφωνα με τις πραγματικότητες στο νησί κι όχι με βάση τα λόγια της ελληνοκυπριακής διοίκησης».

Πηγή

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.