ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία και Διατροφικές Συνήθειες

Πάρης Παπαχρήστος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας εν μέσω πανδημίας, προσκλήθηκα στη ραδιοφωνική εκπομπή της δημοσιογράφου Νατάσας Βησσαρίωνος ‘’Γλυκιά ζωή’’ για το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ 91,6/105,8 για να συζητήσουμε για αυτό το σημαντικό ζήτημα που απασχολεί πολύ κόσμο. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εστιάσαμε στο πώς οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν το σωματικό βάρος καθώς και στην επίλυση αποριών γύρω από μύθους στη διατροφή μας.

Πάμε να δούμε κάποιες από τις πληροφορίες που συζητήθηκαν στη συνέντευξη.

Η Παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα επιπλοκών από τη νόσο Covid19

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα θέμα που αφορά είναι πάρα πολύ κόσμο καθώς επηρεάζει περίπου 800 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Παράλληλα, αποτελεί ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών από τη νόσο Covid-19. Μάλιστα, από μελέτες έχει φανεί ότι τα άτομα με ΔΜΣ πάνω από 30 Kg/m2 (παχύσαρκοι) εμφανίζουν τις διπλάσιες σχεδόν πιθανότητες για νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Τα παχύσαρκα άτομα έχουν κάποιας μορφής εθισμό;

Ίσως ναι, αλλά η απάντηση δεν κρύβεται μόνο σε αυτό. Ουσιαστικά, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές οδηγούν σταδιακά στην αύξηση του βάρους και στην εμφάνιση παχυσαρκίας. Θα ήθελα να θυμάσαι, επίσης, ότι και η κληρονομικότητα ευθύνεται για την εμφάνιση της παχυσαρκίας. Για παράδειγμα, ένα παιδί έχει 50 % μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκο στην ενήλικη ζωή του, αν ο ένας γονιός του είναι παχύσαρκος, ενώ αν είναι και οι δύο γονείς του παχύσαρκοι, το ποσοστό, αυτό, ανέρχεται στο 75%.

Πως το περιβάλλον συμβάλλει στην εμφάνιση της παχυσαρκίας;

Η συμβολή του περιβάλλοντος στην εμφάνιση της παχυσαρκίας ξεκινάει από την παιδική ηλικία, καθώς οι συνήθειες που έχουν οι γονείς μπορεί εύκολα να μεταφερθούν και στα παιδιά. Για παράδειγμα, φαντάσου ένα παιδί να κάθεται με τους γονείς του στο τραπέζι και να τους βλέπει να τρώνε γρήγορα μια μεγάλη μερίδα φαγητού. Όπως αντιλαμβάνεσαι, το παιδί θα το θεωρήσει φυσιολογικό και θα μιμηθεί τη συμπεριφορά αυτή. Επίσης, πάντα υπάρχει και το άγχος του γονέα, να αδειάσει το παιδί του το πιάτο του, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δε θα μείνει πίσω στην ανάπτυξή του. Είναι φυσικό τέτοιες συνήθειες να έχουν καταστρατηγήσει την έννοια του φυσιολογικού τρόπου διατροφής.

Διαβάστε τη συνέχεια στο: diaitologos.com

Comments are closed.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ:ΥΓΕΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ