Το ιρανικό κατασκοπευτικό δίκτυο που αποκαλύφθηκε στο Ισραήλ συνέλεξε πληροφορίες για μια μεγάλη ποικιλία πιθανών στόχων. Ο κατάλογος των τοποθεσιών περιελάμβανε κυβερνητικά γραφεία, εμπορικά κέντρα και την Πρεσβεία των ΗΠΑ. Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Ιρανοί έδειξαν ενδιαφέρον για τις αμερικανικές εγκαταστάσεις στο Ισραήλ.

Μερικές από τις Ισραηλινές γυναίκες που στρατολογήθηκαν από το Ιράν λειτουργούσαν για χρόνια, προφανώς εμπνευσμένες από οικονομικά κίνητρα. Αν και σε μεγάλο βαθμό δεν ήταν σε θέση να παράσχουν πραγματικά μεγάλης αξίας πληροφορίες, παρέδωσαν λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ωστόσο, οι προσπάθειες επιτήρησης στην Αμερικανική Πρεσβεία προφανώς απέτυχαν. Ένα βίντεο που τραβήχτηκε από έναν πράκτορα ήταν θολό και μια άλλη προσπάθεια να φωτογραφηθεί η τοποθεσία διακόπηκε από αξιωματικούς ασφαλείας, αναφέρει η εφημερίδα Haaretz.

Συγκεκριμένα, οι διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στο Ισραήλ προστατεύονται από καλά εκπαιδευμένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου τμήματος τοπικών ένοπλων φρουρών. Αμερικανοί φρουροί έχουν επίσης αναπτυχθεί στην πρεσβεία για να προσφέρουν ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας από τρομοκρατικές απειλές.

Επιπλέον, εφαρμόζονται αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας για την αποφυγή εισβολής οχημάτων ή πεζών. Με βάση τις λεπτομέρειες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, φαίνεται ότι το κύκλωμα κατασκοπείας δεν μπόρεσε να συλλέξει ευαίσθητες πληροφορίες που υποδεικνύουν τρωτά σημεία στην περίμετρο ασφαλείας.

Ιρανικοί τρομοκρατικοί πυρήνες στο Ισραήλ;

Ωστόσο, ένα ερώτημα παραμένει: Ανεξάρτητα από τις πληροφορίες που συλλέγονται, ποιος θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει για να πραγματοποιήσει επίθεση στο εσωτερικό του Ισραήλ; Οι γυναίκες που στρατολογήθηκαν από τους Ιρανούς αρνήθηκαν να εκτελέσουν πραγματικά επιζήμια καθήκοντα και σε κάθε περίπτωση δεν ήταν εκπαιδευμένοι χειριστές.

Μια πιθανότητα για το Ιράν είναι να κινητοποιήσει Ισραηλινούς Άραβες που στρατολογούνται από τη Χεζμπολάχ. Η λιβανέζικη τρομοκρατική ομάδα επενδύει μεγάλες προσπάθειες για να μεταφέρει όπλα σε συμπαθούντες στο Ισραήλ, προκειμένου να δημιουργήσει ένοπλους τρομοκρατικούς πυρήνες. Μια άλλη επιλογή για το Ιράν είναι να στρατολογήσει Παλαιστίνιους τρομοκράτες και να τους στείλει στο Ισραήλ μέσω παραβιάσεων στον φράχτη ασφαλείας της Δυτικής Όχθης.

Καθώς οι Ιρανοί συνεχίζουν να αναζητούν πράκτορες και πράκτορες, οι υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούν στενά και εργάζονται για να διακόψουν αυτές τις προσπάθειες. Ως εκ τούτου, οι τρομοκράτες που συνδέονται με το Ιράν που κοιτάζουν αμερικανικούς στόχους θα πρέπει να ξεπεράσουν όχι μόνο ισχυρά αμυντικά μέτρα αλλά και τον ικανό μηχανισμό αντικατασκοπίας του Ισραήλ.

Προς το παρόν, φαίνεται ότι η Τεχεράνη δεν διαθέτει κατασκοπευτικό και επιχειρησιακό δίκτυο που να μπορεί να πραγματοποιήσει σημαντικές επιθέσεις σε αμερικανικούς ή άλλους στόχους. Σε αυτό το μέτωπο, το Ισραήλ φαίνεται να έχει ένα ισχυρό πλεονέκτημα με ένα αποτελεσματικό δίκτυο επιχειρηματιών που είναι ενσωματωμένο βαθιά στο Ιράν.

Ωστόσο, οι Ιρανοί αναζητούν αμείλικτα τρωτά σημεία στην ασπίδα του Ισραήλ για να διεισδύσουν στις άμυνές του. Δεδομένης της μακροχρόνιας εχθρότητας μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον, τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία και αξιωματούχοι θα παραμείνουν πιθανότατα ένας από τους στόχους των προσπαθειών συλλογής πληροφοριών του Ιράν στο Ισραήλ.

Πηγή: israelradar.com

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.