ΕΘΝΙΚΑ

Παραδόθηκε το πρώτο Rafale στην Ελλάδα

Με το ελληνικό εθνόσημο αποτυπωμένο στην άτρακτο και το κάθετο σταθερό, το πρώτο από τα 18 Rafale που έχουν παραγγελθεί, παραδόθηκε στην Ελλάδα παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Η παράδοση του μαχητικού έλαβε χώρα στη βάση Ιστρές στη Γαλλία ενώ το αεροσκάφος θα έρθει στην αεροπορική βάση της Τανάγρας μαζί με πέντε ακόμα Rafale εντός του 2021.

Τον Έλληνα υπουργό Άμυνας υποδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault Aviation, Έρικ Τραπιέρ.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Dassault, πρόκειται για το πρώτο αεροσκάφος, το οποίο μαζί με τα επόμενα πέντε που προέρχονται από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία θα αξιοποιηθούν για την εκπαίδευση των πιλότων και των τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορόας στη Γαλλία, πριν μεταφερθούν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Μια πρώτη ομάδα πιλότων της ΠΑ, οι οποίοι εκπαιδεύονται εδώ και αρκετούς μήνες από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, θα μεταβούν μαζί με 50 τεχνικούς στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Rafale στο Mérignac, στη Γαλλία, για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

Σύμφωνα με την Dassault, με το Rafale η ΠΑ θα αποκτήσει ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων τελευταίας γενιάς, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελληνική Δημοκρατία να διασφαλίσει τη γεωστρατηγική της θέση, διατηρώντας ταυτόχρονα την πλήρη κυριαρχία της. «Η παράδοση του πρώτου Rafale αποτελεί σαφή απόδειξη της βούλησης της Γαλλίας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και να συμμετέχει ενεργά στη διατήρηση της κυριαρχίας της χώρας», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, – όπως επισημαίνεται – καταδεικνύει την εξαιρετική ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ της Dassault Aviation και της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μέσα από μια σταθερή εταιρική σχέση που μετρά περισσότερα από 45 χρόνια.

«Μετά το Mirage F1 το 1974, το Mirage 2000 το 1985 και το Mirage 2000-5 το 2000, είναι η σειρά του Rafale να φορέσει με υπερηφάνεια τα χρώματα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το Rafale είναι ένας “strategic game changer” και θα συμβάλλει στη διασφάλιση της ηγετικής θέσης της Ελλάδας ως μεγάλης περιφερειακής δύναμης. Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μία φορά την πλήρη δέσμευσή μας για την επιτυχία του Rafale στην Ελλάδα», δήλωσε ο Έρικ Τραπιέρ.

Πηγή: dimokratiki.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ:ΕΘΝΙΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ