Σε μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Sir Jeremy Fleming, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και κυβερνοχώρου GCHQ, έκανε μια ασυνήθιστη σειρά επιζήμιων ισχυρισμών την Πέμπτη σχετικά με τον «προσωπικό πόλεμο» του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Ντέμπορα Χέινς
Συντάκτης ασφάλειας και άμυνας

Οι βρετανικές υπηρεσίες κατασκοπείας δεν είναι συνήθως γνωστές ότι είναι φλύαρες και ανοιχτές, αλλά αυτό έχει αλλάξει από τότε που η Ρωσία άρχισε να προετοιμάζεται και στη συνέχεια να εξαπολύει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Γνωρίζουν ότι οι πληροφορίες -όπως και η παραπληροφόρηση- είναι τόσο όπλο στον πόλεμο όσο και τα τανκς και τα στρατεύματα.

Οι λέξεις και οι εικόνες συχνά δεν περιορίζονται από γεωγραφικά όρια, πράγμα που σημαίνει ότι οι δυτικοί σύμμαχοι, προς υποστήριξη της Ουκρανίας, μπορούν να εμπλακούν άμεσα στη χρήση πληροφοριών για να υπονομεύσουν και να επιτεθούν στη Ρωσία – και το αντίστροφο.

Ξαφνικά, βρετανικές και άλλες δυτικές κυβερνήσεις επιτρέπουν στους κατασκόπους τους να μοιράζονται μυστικά με τρόπο που δεν έχει συμβεί τον τελευταίο καιρό.

Ξέρουν ότι το να έχουν ένα κομμάτι ευφυΐας από μόνο του δεν αρκεί.

Σημασία έχει τι κάνετε με τις πληροφορίες.

Σε μια από τις πιο δημοφιλείς παρεμβάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Sir Jeremy Fleming, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και κυβερνοχώρου GCHQ, έκανε μια ασυνήθιστη σειρά επιζήμιων ισχυρισμών σχετικά με αυτό που αποκάλεσε τον «προσωπικό πόλεμο» του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Αυτό περιλάμβανε έναν ισχυρισμό ότι τα ρωσικά στρατεύματα, χωρίς όπλα και ηθικό, κατέρριψαν κατά λάθος το δικό τους αεροσκάφος και αρνούνταν να υπακούσουν στις εντολές, καθώς και πώς οι σύμβουλοι του Ρώσου ηγέτη «φοβούνται πολύ» να του πουν πόσο άσχημα πάνε τα πράγματα.

Τολμηρές κριτικές, που εγγυάται ότι θα τραβήξουν τα πρωτοσέλιδα, παρόλο που -λόγω της φύσης των πληροφοριών, στην οποία βασίστηκαν οι ισχυρισμοί- δεν υποστηρίχθηκαν δημόσια από πηγές ή στοιχεία.

Αντίθετα, η βρετανική κυβέρνηση φαινόταν να βασίζεται στην αξιοπιστία του αγγελιοφόρου – ενός από τους κορυφαίους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών της χώρας – για να διασφαλίσει ότι θα αντιμετωπιζόταν ως γεγονός και όχι φαντασία.

Ένας άλλος συνήθως λιγότερο ορατός Βρετανός αξιωματικός από τον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών που επέλεξε να δημοσιεύσει την περιστασιακή δημόσια δήλωση από την έναρξη της εισβολής είναι ο αντιστράτηγος Τζιμ Χόκενχουλ, ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών της άμυνας.

Το πρακτορείο του έχει επίσης κερδίσει την προβολή, δημοσιεύοντας καθημερινά «ενημερώσεις πληροφοριών» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον πόλεμο, συχνά επισημαίνοντας τις ρωσικές αποτυχίες, αλλά και τις επιτυχίες στο έδαφος.

Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα προσπαθούν πάντα να απορρίψουν ή να απορρίψουν οποιουσδήποτε αρνητικούς ισχυρισμούς σχετικά με την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» -δεν την αποκαλούν πόλεμο- στην Ουκρανία.

Σημαίνει ότι η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για τέτοιους ισχυρισμούς θα αποδυναμώσει τον αντίκτυπό τους στις χώρες που είναι πιο καχύποπτες για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ισχυρισμοί κατά της Ρωσίας μπορεί επίσης να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από εκείνους στη Βρετανία και σε άλλες φιλελεύθερες δημοκρατίες, οι οποίοι δεν έχουν την τάση να πιστεύουν όλα όσα τους λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Αλλά σε έναν πόλεμο πληροφοριών, το να κερδίσεις τους πάντες δεν είναι ο στόχος.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ικανότητα διαμόρφωσης της αφήγησης – στην περίπτωση της Ουκρανίας, αυτό σημαίνει τη γενική κατανόηση για το τι συμβαίνει όταν πρόκειται για τον σωματικό πόλεμο και τη διπλωματία που περιβάλλει.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του επιμένουν επίσης ότι χρησιμοποιούν πληροφορίες, αντί για ψεύτικες ειδήσεις, όταν πρόκειται για την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο στόχος της διαμόρφωσης αφηγήσεων είναι κάτι που μπορεί επίσης να επιτευχθεί με ψευδή ή παραποιημένα δεδομένα, όπως έδειξε ο κ. Πούτιν.

Δάσκαλος της παραπληροφόρησης, έχει ασφυκτιά σε όλα τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα του και ελέγχει αυστηρά όλα τα μηνύματα από τα υπουργεία του.

Αυτό σημαίνει ότι είναι απίστευτα ισχυρή η ικανότητα να κορεστούμε εφημερίδες, τηλεοπτικούς σταθμούς, ιστότοπους και κανάλια κοινωνικών μέσων που υποστηρίζουν τον Πούτιν με ψευδείς ειδήσεις για χειραγώγηση της γνώμης.

Αλλά η ικανότητα των λέξεων, των εικόνων ή των βίντεο από μόνες τους να έχουν αντίκτυπο δεν είναι ο μόνος παράγοντας σε μια λειτουργία πληροφοριών. Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι η αξιοπιστία της πηγής.

Μια ολοένα ευρύτερη συνειδητοποίηση, τουλάχιστον εντός του δυτικού κόσμου, σχετικά με το πώς ο κ. Πούτιν διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σημαίνει ότι η ικανότητά του να επηρεάζει έχει τους περιορισμούς της.

Υπογραμμίζει τη σημασία της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης για τις βρετανικές και άλλες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη αποφυγής οποιουδήποτε πειρασμού αντιγραφής από το Κρεμλίνο και ψέματος, συγκάλυψης ή διαστρέβλωσης της αλήθειας όταν επιδιώκεται να βασιστεί κανείς στην ανταλλαγή πληροφοριών για να επιτεθεί σε έναν αντίπαλο.

[ΠΗΓΗ]

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.