Έχουν αυξηθεί οι ελπίδες για μια σημαντική πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με ορισμένες προτάσεις για «αποτελέσματα σε λίγες μέρες».

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη το σημείο για να γίνει πιθανή η διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας.

Το Sky News ρίχνει μια ματιά στην πρόοδο των συνομιλιών και τις πιθανότητες για μια συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Σε ποιο στάδιο έχουν φτάσει οι συνομιλίες;

Ένας ακόμη γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας διεξήχθη σήμερα – αλλά θα συνεχιστεί αύριο.

Έρχεται αφού Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν δώσει τις πιο αισιόδοξες αξιολογήσεις τους εν μέσω υποδείξεων ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα εντός των ημερών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε ότι η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να συμμετάσχει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην οποία έχουν σκοτωθεί χιλιάδες.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, αλλά όχι να παραδοθεί ή να δεχθεί οποιαδήποτε τελεσίγραφα.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του προέδρου Mykhailo Podolyak δήλωσε: «Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να μιλά εποικοδομητικά.

«Πιστεύω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα κυριολεκτικά μέσα σε λίγες μέρες».

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλέστηκε έναν Ρώσο εκπρόσωπο, τον Λεονίντ Σλούτσκι, ο οποίος είπε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες είχαν σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Τι πιστεύουν οι ειδικοί για ένα πιθανό τέλος της σύγκρουσης;

Η Δρ Domitilla Sagramoso είναι ειδικός στη ρωσική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας στο Kings College του Λονδίνου και είπε στο Sky News ότι είναι «πρώιμα» για οποιαδήποτε σημαντική ανακάλυψη.

Πρόσθεσε ότι το σημείο του «πληγωμένου αδιεξόδου» δεν έχει ακόμη επιτευχθεί – καθιστώντας μια ειρηνευτική συμφωνία λιγότερο πιθανή αυτή τη στιγμή.

Ο Δρ Sagramoso είπε: “Οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να πολεμούν. Η Ρωσία, με τη σειρά της, έχει δείξει την προθυμία να εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί τεράστια δύναμη.

«Είναι καλό που γίνονται συζητήσεις – είναι νωρίς. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει μια σημαντική ανακάλυψη σύντομα.

«Ωστόσο, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, δεν πρέπει να επιδοκιμάζουμε την κατάληψη ξένου εδάφους με τη βία στην Ευρώπη.

«Η Ρωσία θα προσπαθήσει να επιμείνει στα μέρη που καταλαμβάνουν, όπως ο διάδρομος από την περιοχή του Ντονμπάς στην Κριμαία».

Αλλά ο Δρ Sagramoso πρόσθεσε: «Ο Πούτιν μπορεί να προσπαθήσει να βρει μια λύση για να σώσει το πρόσωπο, επειδή θα χρειαστεί να δείξει ένα είδος επιτεύγματος».

Είπε ότι η Ρωσία δεν έχει ολοκληρώσει τους στρατιωτικούς της στόχους, όπως τον έλεγχο του Κιέβου.

“Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτός ο πόλεμος είναι τόσο δημοφιλής με τις ελίτ και τον πληθυσμό. Το κόστος του πολέμου είναι υψηλό”, πρόσθεσε ο Δρ Sagramoso.

Ποια είναι μερικά από τα εμπόδια κατά τη διάρκεια των συνομιλιών;

Εκτός από τις συνεχιζόμενες συνθήκες για οποιαδήποτε συμφωνία, τα πολιτικά συστήματα κάθε έθνους έχουν επισημανθεί ως «αιτία της διχόνοιας».

Ο κ. Podolyak χρησιμοποίησε το Twitter για να δηλώσει ότι «η επικοινωνία γίνεται, αλλά είναι δύσκολη».

Παρά το γεγονός αυτό, και οι δύο πλευρές είχαν προτείνει κάποια αποτελέσματα να είναι κοντά, αφού οι προηγούμενες συνομιλίες είχαν ως επί το πλείστον επικεντρωθεί στην κατάπαυση του πυρός.

Τι θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην ειρηνευτική συμφωνία;

Καμία πλευρά δεν έχει αναφέρει ποιο θα μπορούσε να είναι το εύρος οποιασδήποτε συμφωνίας.

Όμως ο κ. Podolyak είπε ότι η Ρωσία άκουγε προσεκτικά τις προτάσεις της Ουκρανίας.

“Τα αιτήματά μας είναι – το τέλος του πολέμου και η αποχώρηση των (ρωσικών) στρατευμάτων. Βλέπω την κατανόηση και υπάρχει διάλογος”, είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις «σε μια στιγμή» εάν το Κίεβο πληρούσε έναν κατάλογο προϋποθέσεων.

Μεταξύ των αιτημάτων ήταν η Ουκρανία να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη.

Πόσο επιτυχημένες ήταν οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις;

Τρεις γύροι συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στη Λευκορωσία είχαν επικεντρωθεί κυρίως σε ανθρωπιστικά ζητήματα και οδήγησαν στο περιορισμένο άνοιγμα ορισμένων διαδρόμων για να διαφύγουν οι άμαχοι από τις μάχες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ότι υπήρξαν ορισμένες «θετικές αλλαγές» στις συνομιλίες, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν προκάλεσαν καμία προφανή πρόοδο προς την κατάπαυση του πυρός την περασμένη Πέμπτη, αλλά οι αναλυτές είπαν ότι το γεγονός ότι συναντήθηκαν συνέχιζε να αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό για τον τερματισμό του πολέμου.

Πηγή: news.sky.com

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.