ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς συνδέεται η παχυσαρκία με την πολλαπλή σκλήρυνση;

της Ιωάννας Μασούρα

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μία χρόνια φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος που μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο ή και τον νωτιαίο μυελό. Τα ακριβή αίτια της νόσου δεν είναι ακόμη γνωστά αλλά οι επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος (για παράδειγμα, λοίμωξη) κάποια σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Η ΣΚΠ διαγιγνώσκεται σε άτομα ηλικίας 20 με 30, παρόλο που μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι περίπου δύο έως τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες.

Ποια είναι η συνήθης συμπτωματολογία;

Περισσότεροι από 8 στους 10 ανθρώπους με ΣΚΠ έχουν διαγνωστεί με τον τύπο υποτροπιάζουσας μορφής. Κάποιος με υποτροπιάζουσα ΣΚΠ θα παρουσιάζουν νέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα, που είναι γνωστά ως «υποτροπές». Αυτά συνήθως επιδεινώνονται με την πάροδο λίγων ημερών, διαρκούν για ημέρες έως εβδομάδες έως μήνες, τότε σιγά-σιγά παρατηρείται βελτίωση κατά ένα παρόμοιο χρονικό διάστημα. Οι υποτροπές εμφανίζονται συχνά χωρίς προειδοποίηση, αλλά μερικές φορές συνδέεται με μια περίοδο ασθένειας (για παράδειγμα, γρίπη) ή στρες.

Τα συμπτώματα μιας υποτροπής μπορεί να εξαφανιστούν εντελώς, με ή χωρίς θεραπεία, αν και ορισμένα συμπτώματα συχνά επιμένουν, με επανειλημμένες επιθέσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αρκετών ετών. Οι περίοδοι μεταξύ των επιθέσεων είναι γνωστές ως περίοδοι «ύφεσης» και μπορεί να διαρκέσει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Μόλις πάνω από 1 στα 10 άτομα με ΣΚΠ έχουν διαγνωστεί με τον τύπο πρωτογενής προοδευτική σκλήρυνση. Ο ασθενής με αυτού του είδους ΣΚΠ μια σταδιακή επιδείνωση των συμπτωμάτων. Στην πρωτογενή προοδευτική ΣΚΠ, τα συμπτώματα επιδεινώνονται σταδιακά και δεν υπάρχουν περίοδοι ύφεσης, αν και οι ασθενής έχουν συχνά περιόδους όπου η κατάστασή τους φαίνεται να σταθεροποιείται.

Τα συμπτώματα της ΣΚΠ ποικίλλουν ευρέως από άτομο σε άτομο και μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Διαβάστε τη συνέχεια στο: mednutrition.gr

Comments are closed.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ:ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ