ΚΟΣΜΟΣ

Σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ ενέκρινε την δολοφονία Κασόγκι

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιλ Σαλμάν ενέκρινε – και πιθανότατα διέταξε – τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το γραφείο της Διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών (DNI).

Οι αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος θεωρούσε τον Κασόγκι ως «απειλή για το βασίλειο» και γενικότερα τασσόταν υπέρ της προσφυγής σε βίαια μέσα, εάν χρειαζόταν, για να τον φιμώσουν. Είναι «άκρως απίθανο» οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι να εκτέλεσαν την επιχείρηση εναντίον του Κασόγκι χωρίς την έγκριση του Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα» ότι ο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν «ενέκρινε την επιχείρηση» στην Κωνσταντινούπολη για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Κασόγκι, προστίθεται σε αυτό το τετρασέλιδο κείμενο, το οποίο συνέταξαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, μιας χώρας από τους πιο στενούς συμμάχους της Σ. Αραβίας.

Στην έκθεση καταγράφονται τα ονόματα 21 προσώπων για τα οποία η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι ήταν συνεργοί ή υπεύθυνοι για τον θάνατο του δημοσιογράφου, εκ μέρους του πρίγκιπα διαδόχου. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται όμως πως δεν γνωρίζουν αν τα πρόσωπα αυτά ήξεραν εκ των προτέρων ότι η επιχείρηση θα οδηγούσε στον θάνατό του. Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο υπουργός Εξωτερικών,Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε ότι η χώρα του απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε 76 Σαουδάραβες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Comments are closed.