Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τη μοναδική του διέλευση από τη Λωρίδα της Γάζας για τους εργαζόμενους την Κυριακή ως απάντηση στη νυχτερινή εκτόξευση ρουκετών, μη διενεργώντας αντίποινα σε μια προφανή προσπάθεια να εκτονώσει την ένταση.

Οι επιθέσεις με ρουκέτες το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου ακολούθησαν ημέρες συγκρούσεων στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ και έναν μήνα θανάσιμης βίας.

Η αναταραχή – η οποία έρχεται καθώς η εβραϊκή γιορτή του Πάσχα επικαλύπτεται με τον ιερό μουσουλμανικό μήνα νηστείας του Ραμαζανιού – έχει πυροδοτήσει διεθνείς φόβους για σύγκρουση, ένα χρόνο αφότου παρόμοια βία οδήγησε σε πόλεμο 11 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών με έδρα τη Γάζα.

«Μετά τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν προς το ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας χθες το βράδυ, αποφασίστηκε ότι δεν θα επιτραπούν διελεύσεις στο Ισραήλ για εμπόρους και εργάτες από τη Γάζα μέσω του διασταυρώματος Erez αυτήν την ερχόμενη Κυριακή», COGAT, μια αρμόδια μονάδα του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας. για τις παλαιστινιακές πολιτικές υποθέσεις, ανέφερε σε δήλωση το Σάββατο.

Δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ το βράδυ της Παρασκευής, εκ των οποίων η μία έπληξε το εβραϊκό κράτος και η άλλη έπεσε κοντά και έπεσε κοντά σε ένα κτίριο κατοικιών στη βόρεια Γάζα, ανέφεραν παλαιστινιακές και ισραηλινές πηγές.

Ένας τρίτος πύραυλος εκτοξεύτηκε στο Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου, είπε ο στρατός, χωρίς να ενεργοποιήθηκαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής για καμία από τις εκτοξεύσεις.

Ακολούθησαν επιθέσεις με ρουκέτες την Τετάρτη και την Πέμπτη και σημειώθηκαν καθώς η ισραηλινή αστυνομία συγκρούστηκε με Παλαιστίνιους διαδηλωτές στο τέμενος Al-Aqsa, αφήνοντας τουλάχιστον έναν άνδρα να νοσηλευτεί σε σοβαρή κατάσταση.

Το Ισραήλ είχε ανταπαντήσει σε αυτές τις επιθέσεις με αεροπορικές επιδρομές, αλλά σε μια προφανή επιθυμία να αποτρέψει περαιτέρω βία, άλλαξε την απάντησή του αυτή τη φορά στο οδυνηρό οικονομικό μέτρο του κλεισίματος του Erez, υπονοώντας ότι περαιτέρω ρουκέτες θα επέκτειναν την ποινή.

«Η επαναλειτουργία της διάβασης θα αποφασιστεί σύμφωνα με αξιολόγηση της κατάστασης ασφαλείας», πρόσθεσε η COGAT στη δήλωσή της.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, κυρίως Παλαιστίνιοι, τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μέσα και γύρω από το Αλ Άκσα την περασμένη εβδομάδα.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν εξοργιστεί από τη μαζική ανάπτυξη της ισραηλινής αστυνομίας και τις επανειλημμένες επισκέψεις Εβραίων στον ιερό τόπο.

Νωρίς την Παρασκευή, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος είπε ότι 57 άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά την εισβολή της αστυνομίας στο συγκρότημα στην Παλιά Πόλη της ανατολικής Ιερουσαλήμ που προσαρτήθηκε από το Ισραήλ, όταν οι Παλαιστίνιοι άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες προς το Δυτικό Τείχος, τον πιο ιερό τόπο όπου οι Εβραίοι μπορούν να προσεύχονται.

Και μετά τις μεσημεριανές προσευχές, ορισμένοι μουσουλμάνοι πιστοί φώναξαν «υποκίνηση» και προσπάθησαν να βλάψουν ένα αστυνομικό τμήμα, είπε η αστυνομία, χρησιμοποιώντας ένα drone για να ψεκάσει δακρυγόνα από τον αέρα, ανέφεραν δημοσιογράφοι του AFP.

Το Al-Aqsa είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ και ο πιο ιερός χώρος στον Ιουδαϊσμό, όπου είναι γνωστό ως Όρος του Ναού.

Σύμφωνα με μακροχρόνια σύμβαση, οι Εβραίοι επιτρέπεται να επισκέπτονται υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά δεν επιτρέπεται να προσευχηθούν εκεί.

Η κλιμακούμενη αναταραχή προκάλεσε ανησυχία στα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία ζήτησαν την Πέμπτη να διεξαχθεί έρευνα για τις ενέργειες της ισραηλινής αστυνομίας.

«Η χρήση βίας από την ισραηλινή αστυνομία που οδηγεί σε εκτεταμένους τραυματισμούς μεταξύ πιστών και προσωπικού μέσα και γύρω από το τέμενος Al-Aqsa πρέπει να διερευνηθεί άμεσα, αμερόληπτα, ανεξάρτητα και με διαφάνεια», δήλωσε η Ravina Shamdasani, εκπρόσωπος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

[ΠΗΓΗ]

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.