Το Πολεμικό Ναυτικό του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) έθεσε σε λειτουργία δύο ακόμη αντιτορπιλικά τύπου 055, ανεβάζοντας το μέγεθος του στόλου σε πέντε, ενώ άλλα τρία έχουν εκτοξευθεί αλλά δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία. Χωρίς να έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση για την ανάθεσή τους, τα πολεμικά πλοία Anshan και Wuxi επιβεβαιώθηκαν μόνο αφού συμμετείχαν σε νυχτερινές βολές και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης όπου κινηματογραφήθηκαν μαζί με το αδελφό τους πλοίο Lhasa.

Η επιβεβαίωση της θέσης σε λειτουργία έρχεται μόλις δύο ημέρες αφότου το Πολεμικό Ναυτικό δημοσίευσε βίντεο δοκιμαστικής εκτόξευσης ενός υπερηχητικού αντιπλοϊκού βαλλιστικού πυραύλου ενσωματωμένου σε ένα αντιτορπιλικό Type 055 – φέρεται να ονομάστηκε YJ-21 – παρέχοντας ένα είδος πυροσβεστικού μηχανισμού που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στο πεδίο. κόσμος.

Έρχεται επίσης σε μια περίοδο υψηλών διεθνών εντάσεων, με τις δυτικές δυνάμεις να επικρίνουν την Κίνα μαζί με την Ινδία και αρκετούς άλλους επειδή δεν υποστήριξε τη δυτική θέση στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και απειλούσε ουδέτερες χώρες με συνέπειες για την άρνησή τους να πάνε εναντίον της Ρωσίας.

Η ανάθεση έρχεται επίσης μετά από επίσκεψη Αμερικανών νομοθετών στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπέι, η οποία γενικά ερμηνεύτηκε ως ένα βήμα προς την περαιτέρω άσκηση πίεσης στο Πεκίνο.

Το Type 055 θεωρείται ευρέως η πιο ικανή κατηγορία αντιτορπιλικών στον κόσμο, με το καθένα να φέρει μεγαλύτερο οπλισμό από οποιονδήποτε από τους δυτικούς αντιπάλους του και, με εξαίρεση τα τρία αμερικανικά πλοία κλάσης Zumwalt, να έχει ανώτερες δυνατότητες stealth.

Τον Ιανουάριο αναφέρθηκε ότι η Κίνα θα μπορούσε να ξαναρχίσει την παραγωγή μετά από μια σύντομη παύση, με το τελευταίο πλοίο της κατηγορίας να έχει δρομολογηθεί τον Αύγουστο του 2020. Η πρόοδος στο πρόγραμμα έρχεται καθώς το Ναυτικό της PLA έχει προχωρήσει προς την εκτόξευση του πρώτου υπερμεταφορέα – του πρώτου στον κόσμο εξωτερικού των Ηνωμένων Πολιτειών – που αναμένεται να συμβεί τον Ιούνιο.

Τα άγνωστα ακόμη πολεμικά πλοία θα ενσωματώσουν ηλεκτρομαγνητικά συστήματα καταπέλτη και θα είναι ανταγωνιστές σε επίπεδο ομοτίμων των πλοίων της κλάσης Gerald Ford του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το Type 055 αναμένεται να χρησιμεύσει ως συνοδός σε μελλοντικές ομάδες αερομεταφορέων, μαζί με ελαφρύτερα αντιτορπιλικά κατηγορίας Type 052D, και ενσωματώνει τέσσερις κατηγορίες πυραύλων εδάφους-αέρος παρέχοντας μια προηγμένη αμυντική ικανότητα.

Η ισχύς του Type 055 θεωρείται ότι ώθησε το Ναυτικό των ΗΠΑ να επενδύσει στην ανάπτυξη ενός διαδόχου του δικού του αντιτορπιλικού Arleigh Burke Class, το οποίο λόγω της αποτυχίας του προγράμματος αντιτορπιλικών κλάσης Zumwalt εξακολουθεί να είναι μακράν το πιο ικανό στον δυτικό κόσμο. Ο σχεδιασμός του διαδόχου εικάζεται ευρέως ότι αντιγράφει σημαντικές σχεδιαστικές πτυχές από το κινεζικό Type 055, με εντυπωσιακές ομοιότητες μεταξύ τους.

[ΠΗΓΗ]

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.