Λίγο πριν από ένα οικονομικό αλλά και πολιτικό κραχ βρίσκεται η Τουρκία. Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις ζητώντας την παραίτηση του Ερντογάν.

Η συνεχής υποτίμηση της τουρκικής Λίρας, οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια Μετά την κατάρρευση της Λίρας, η απώλεια της αξίας της οποίας ξεπέρασε το 17% μέσα σε μία ημέρα, ο κόσμος βγήκες τους δρόμους στις μεγάλες πόλεις.

Ο Ερντογάν από το πρωί της Τρίτης βρίσκεται σε συζήτηση με το επιτελείο του, πρωτίστως με τον κεντρικό τραπεζίτη.

Πολίτες στις συνοικίες των Ταταούλων (Κουρτουλούς) και της Χαλκηδόνας (Καντίκιοϊ) στην Κωνσταντινούπολη βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση του κυβερνώντος κόμματος, φωνάζοντας το σύνθημα «ΑΚΡ παραιτήσου», ενώ πολίτες από τα παράθυρα χτυπούσαν ρυθμικά κατσαρόλες και τηγάνια. Ανάλογη συγκέντρωση έγινε και στην συνοικία Τσάνκαγια της Αγκυρας.

Η επιμονή του Ερντογάν να κρατά χαμηλά τα επιτόκια , θεωρείται η βασική αιτία της συνεχούς και βαθιάς υποτίμησης της Λίρας. Μια υποτίμηση που έχει ξεκινήσει από την αρχή του έτους. Παρα τα ανησυχητικά φαινόμενα και παρα τις αλλεπάλληλες αλλαγές στην διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας από τον Ερντογάν, η καθοδική πορεία έφερε την τουρκική οικονομία στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης.

Ο Ερντογάν όμως την ώρα που η τουρκική οικονομία καταρρέει με τον κίνδυνο του κραχ να είναι πλέον ορατός, έχει κηρύξει “πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας” αφού όπως ισχυρίζεται είναι οι …ξένες δυνάμεις που ευθύνονται για την κατάρρευση της Λίρας.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση όπως και οι οικονομολόγοι (που μπορούν να μιλήσουν) του λένε ότι πρόκειται για παραμύθια και ότι η πραγματική αιτία είναι η δική του οικονομική πολιτική, κυρίως η επιμονή του να κρατά χαμηλά τα επιτόκια.

Ο πρώην στενός συνεργάτης του και πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εξηγεί ότι ο κύριος λόγος της υποτίμησης της τουρκικής λίρας είναι η Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, ενώ τα μηνύματα από την πολιτική ηγεσία συνεχίζονται προς την κατεύθυνση ότι θα επέλθει κι άλλη μείωση το Δεκέμβριο.

Όλοι πλέον χλευάζουν τον Τούρκο πρόεδρο πως κάθε φορά που μιλάει, η λίρα καταποντίζεται και του συνιστούν να μην μιλάει καθόλου.

Η αντιπολίτευση πλέον συντονίζει τις ενέργειες της ζητώντας από τον Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η Λίρα έχασε μέσα σε μία μέρα το 18% της αξίας έναντι του δολαρίου και το 17% έναντι του ευρώ. Και αυτό γιατί ο Ερντογάν επιμένει να κρατά χαμηλά τα επιτόκια. Οι Τούρκοι πολίτες γίνονται καθημερινά φτωχότεροι.

[ΠΗΓΗ]

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η πηγή του.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.