του  Gianmarco Donolato

Οι ειδήσεις σχετικά με την προσωρινή κατάληψη της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ από ρωσικά στρατεύματα έχουν προκαλέσει γενικό συναγερμό για πιθανή αύξηση των εκπομπών. Για να καταλάβουμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση στο πεδίο, αλλά γενικότερα για να καταλάβουμε ποιες συνέπειες θα προκύψουν στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας τόσο από την Ουκρανική όσο και από την παγκόσμια άποψη, πήραμε συνέντευξη από τον Eng. Κάρλο Μαντσίνι.

Κατά την επαγγελματική του δραστηριότητα ο Μηχ. Ο Carlo Mancini κατείχε πολλές εκτελεστικές θέσεις στην Enea, την Εθνική Υπηρεσία Νέων Τεχνολογιών, Ενέργειας και Βιώσιμης Οικονομικής Ανάπτυξης), όπου ήταν επίσης επικεφαλής της κεντρικής διεύθυνσης για τις διεθνείς σχέσεις. Αναφερόμενος στο Τσερνόμπιλ, προήδρευσε της διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων (International Advisory Group) που βοήθησε την «Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη» (EBRD) στη διαχείριση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τη διεθνή κοινότητα για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού μετά το καταστροφικό δυστύχημα. Από την άποψη αυτή, του απονεμήθηκε το βραβείο “Order of Merit” που χορηγήθηκε με διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ουκρανίας.

Eng. Mancini, καταρχάς σας ευχαριστούμε για τη διαθεσιμότητά σας. Περισσότερο από ένα μήνα αφότου οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι έχασαν την επαφή τους με τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, ο οποίος είχε περάσει υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, την εβδομάδα μετά το Πάσχα, η SNRIU (Κρατική Ρυθμιστική Επιθεώρηση Πυρηνικών της Ουκρανίας) επιβεβαίωσε ότι είχε αποκατασταθεί η άμεση επικοινωνία με τον πίνακα ελέγχου. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (Aiea) μπόρεσε επομένως να αποκαταστήσει τις κανονικές άμεσες επαφές, που ήταν απαραίτητες για την παρακολούθηση των υπερβολικών εκπομπών. Πιστεύετε ότι ο μήνας κατά τον οποίο οι διεθνείς και ουκρανοί ειδικοί δεν μπορούσαν να φτάσουν στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει επικίνδυνες συνθήκες για το μέλλον; Ή μήπως η ανησυχία που σχετίζεται με τις υπερβολικές εκπομπές, που δεν συμμερίζεται ποτέ πλήρως ο ΔΟΑΕ, είναι αποτέλεσμα έλλειψης αξιόπιστων πληροφοριών; Πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης στο μέλλον ή οι εγκαταστάσεις περιορισμού συνεχίζουν να λειτουργούν αποτελεσματικά;

Μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη λεγόμενη «Ζώνη Αποκλεισμού», την εξαιρετικά μολυσμένη περιοχή που περιβάλλει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ (κυκλική περιοχή με ακτίνα περίπου 30 km), η κατάσταση φαίνεται να έχει επιστρέψει σε μια ορισμένη κανονικότητα.

Στις 25 Φεβρουαρίου, μετά από αναφορές για αυξημένη περιβαλλοντική ραδιενέργεια που ανιχνεύθηκε στην τοποθεσία του Τσερνομπίλ, η Κρατική Ρυθμιστική Επιθεώρηση Πυρηνικών της Ουκρανίας (SNRIU) δήλωσε ότι η άνοδος μπορεί να προκλήθηκε από τα βαρέα στρατιωτικά οχήματα των ρωσικών στρατευμάτων που ανύψωσαν τη γη που ήταν ακόμα σοβαρά μολυσμένη. Οι μετρήσεις που αναφέρονται από το SNRIU – έως 9,46 microSieverts ανά ώρα – εξακολουθούν να παραμένουν εντός του εύρους λειτουργίας που μετράται στη Ζώνη Αποκλεισμού από τότε που ιδρύθηκε και δεν αποτελούν κίνδυνο για τον πληθυσμό. Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Ανταλλαγής Ραδιολογικών Δεδομένων (EURDEP) δεν έχει εντοπίσει καμία αύξηση του ποσοστού περιβαλλοντικής δόσης στις ευρωπαϊκές χώρες.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, πήγε στο Τσερνόμπιλ υπό το τιμόνι της πρώτης αποστολής βοήθειας του Οργανισμού, που αποτελείται από ειδικούς σε θέματα ασφάλειας και διασφαλίσεων. Η ομάδα αναμένεται να παρέχει εξοπλισμό για τη διατήρηση επαρκών συνθηκών ασφαλείας στην τοποθεσία, τη διεξαγωγή περιβαλλοντικών ραδιολογικών αξιολογήσεων και την αποκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης διασφαλίσεων για τον έλεγχο πυρηνικών υλικών. Η βοήθεια που παρέχεται από τον ΔΟΑΕ θα συντονίζεται μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών μέσω του μηχανισμού «Δίκτυο Αντίδρασης και Βοήθειας» (RANET) του Οργανισμού. Από τις μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες, δεν προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής των ρωσικών στρατευμάτων στο Τσερνομπίλ, προκλήθηκαν ζημιές στις δομές των σταθμών που κατασκευάστηκαν με χρηματοδότηση της διεθνούς κοινότητας για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το “New Safe Confinement”, ένα μεγάλο καταφύγιο που τοποθετήθηκε για να καλύψει τον πυρηνικό αντιδραστήρα Νο 4 που υπέστη το ατύχημα. Μετά την αποστολή βοήθειας του ΔΟΑΕ, θα είναι δυνατή η συλλογή πιο λεπτομερών και, ελπίζουμε, καθησυχαστικών πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση των εργοστασίων στο Τσερνομπίλ.

Ανεξάρτητα από τα μελλοντικά αποτελέσματα της κρίσης στην Ουκρανία, πόσο θα επικεντρωθεί το Κίεβο στην πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό του μείγμα; Οι 15 αντιδραστήρες στην ουκρανική επικράτεια έχουν μέχρι στιγμής παράγει περίπου το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας: θα συνεχίσει να είναι έτσι ή, αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί, η ενεργειακή μετάβαση θα αλλάξει το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα – σκεφτείτε, για παράδειγμα, την επένδυση έργο για την ενεργειακή μετάβαση που σκόπευε να ενεργοποιήσει η Γερμανία για να αντισταθμίσει τη μείωση των εσόδων για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου εάν ενεργοποιηθεί ο Nord Stream 2.

Πιστεύω ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να βασίζεται στην πυρηνική πηγή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και μετά την υπέρβαση της τρέχουσας κατάστασης κρίσης, όπως συνέβη στο παρελθόν μετά το τραγικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ.

Στο πλαίσιο μιας όλο και λιγότερο συνεργάσιμης διεθνούς αρένας, πιο ανταγωνιστικής και λιγότερο διατεθειμένης στην ελεύθερη και αδιάφορη ανταλλαγή πληροφοριών, διαπιστώνει ότι, σε περίπτωση άλλου γεγονότος παρόμοιου με το Τσερνόμπιλ ή τη Φουκουσίμα, ο κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής θα ήταν πιο εκτεταμένος και λιγότερο διαχειρίσιμη.

Μεταξύ των χωρών με πυρηνικούς σταθμούς υπάρχουν όλο και λιγότερο διαφανείς, αλλά το δίκτυο επιτήρησης που έχει δημιουργηθεί υπό την αιγίδα του ΔΟΑΕ θα πρέπει να διασφαλίζει επαρκή έλεγχο της διαχείρισης των πυρηνικών σταθμών σε διεθνές επίπεδο και στο μέλλον.

Πιστεύετε ότι οι ειδήσεις για το Τσέρνομπιλ που, μετά από τριάντα έξι χρόνια, έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, θα έχουν καθοριστική επιρροή στην κοινή γνώμη σχετικά με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα; Στην αρχή του έτους, η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ταξινομία είχε συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στον κατάλογο των δραστηριοτήτων για τις οποίες οι επενδύσεις μπορούν να οριστούν ως πράσινες και σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα. Θα υπάρξει αλλαγή πορείας ή έχει τραβηχτεί ο δρόμος;

Πρόσφατες ειδήσεις για το Τσερνόμπιλ, και γενικότερα για την πυρηνική κατάσταση στην Ουκρανία, δείχνουν ότι μια χώρα με πυρηνικούς σταθμούς διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, αλλά – αν όπως όλα ελπίζουμε να μην υπάρξουν σοβαρά ατυχήματα μέχρι το τέλος της συνεχιζόμενης πολεμικής – δείχνουν επίσης ότι μια τέτοια ευπάθεια δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε σκόπιμα καταστροφικές ενέργειες. Η πλειοψηφία που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να θεωρηθεί βιώσιμη από περιβαλλοντική άποψη και προς την κατεύθυνση της μετάβασης στην ενέργεια, το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια, αν και «υπό ορισμένες προϋποθέσεις», θα πρέπει τώρα να εξεταστεί από το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βουλή και, αν επιβεβαιωθεί, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023. Κατά τη γνώμη μου, ο δρόμος είναι τραβηγμένος.

Πηγή: geopolitica.info

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.