ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βιοεπιστήμονες φιλοδοξούν να αναδημιουργήσουν τα μαμούθ

Η νέα εταιρεία Colossal, αξιοποιώντας μια συνεργασία με έναν γενετιστή του Χάρβαρντ, είπε ότι η προσπάθεια «αποκατάστασης» των ειδών, έχει τη δυνατότητα να σταθεροποιήσει ένα μοντέλο εργασίας για την αποκατάσταση κατεστραμμένων ή χαμένων οικοσυστημάτων και επομένως, να επιβραδύνει ή και να σταματήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

“Ποτέ στο παρελθόν η ανθρωπότητα δεν ήταν σε θέση να αξιοποιήσει τη δύναμη αυτής της τεχνολογίας για την ανοικοδόμηση οικοσυστημάτων, τη θεραπεία της Γης μας και τη διατήρηση του μέλλοντός της μέσω του επαναπληθυσμού των εξαφανισμένων ζώων“, δήλωσε ο Ben Colm, διευθύνων σύμβουλος και αναδυόμενος επιχειρηματίας τεχνολογίας.

“Εκτός από το να φέρουμε πίσω αρχαία εξαφανισμένα είδη όπως το μαμούθ, θα είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογίες μας για να βοηθήσουμε τη διατήρηση των απειλούμενων ειδών που βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης και στην αποκατάσταση των ζώων όπου η ανθρωπότητα ήταν υπεύθυνη για την καταστροφή τους.“

Τα μαμούθ περιπλανήθηκαν σε μεγάλο μέρος της Αρκτικής και συνυπήρχαν με τους πρώτους ανθρώπους που κυνηγούσαν αυτά τα ανθεκτικά στο κρύο φυτοφάγα ζώα για φαγητό και χρησιμοποιούσαν τους χαυλιόδοντες και τα κόκαλά του ως εργαλεία.

Τα μαμούθ εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 4.000 χρόνια. Για δεκαετίες, οι βιοεπιστήμονες ανακτούν κομμάτια χαυλιόδοντα, οστά, δόντια και τρίχωμα για να εξαγάγουν και να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν το DNA του μαμούθ.

Η Colossal λέει ότι στοχεύει να εισαγάγει αλληλουχίες DNA μαμούθ, που συλλέγονται από καλά διατηρημένα υπολείμματα στον παγετό και τις παγωμένες στέπες, στο γονιδίωμα των ασιατικών ελεφάντων, για να δημιουργήσει ένα «υβρίδιο ελέφαντα-μαμούθ».

Οι ασιατικοί ελέφαντες και τα μαμούθ έχουν 99,6 % παρόμοια σύνθεση DNA, δήλωσε η Colossal στην ιστοσελίδα της.

Ο συνιδρυτής της εταιρείας George Church είναι ένας διάσημος γενετιστής και καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο οποίος χρησιμοποιεί πρωτοποριακές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας CRISPR, για την προώθηση της εξαφάνισης των ειδών.

“Οι τεχνολογίες που ανακαλύφθηκαν για την επιδίωξη αυτού του μεγάλου οράματος θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολύ σημαντικές ευκαιρίες για τη διατήρηση των ειδών και όχι μόνο“, ανέφερε ο Church.

Η Colossal λέει ότι η αποκατάσταση των μαμούθ έχει τη δυνατότητα να αναζωογονήσει τα λιβάδια της Αρκτικής, μια τεράστια περιοχή με σημαντικές ιδιότητες καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, όπως η δέσμευση άνθρακα και η καταστολή του μεθανίου.

Η Colossal χρηματοδοτείται εν μέρει από ένα κεφάλαιο 15 εκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές και λέει ότι οι σύμβουλοί της περιλαμβάνουν ηγέτες στη βιοηθική και τη γονιδιωματική.

Πηγή: secnews.gr

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η πηγή του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ