Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ για την Ουκρανία και επαναλαμβανόμενων ισχυρισμών από δυτικές πηγές ότι μια ρωσική εισβολή στη γείτονά της θα μπορούσε να είναι επικείμενη, οι βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν μια μεγάλη αερομεταφορά για να προμηθεύουν τις δυνάμεις του Κιέβου με ελαφρά όπλα κατά των τεθωρακισμένων.

Αυτό έρχεται καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν επίσης μεγάλες πωλήσεις εξοπλισμού αεράμυνας στη χώρα, η οποία βασίζεται κυρίως σε όλο και πιο απαρχαιωμένο εξοπλισμό της δεκαετίας του 1980 που κληρονόμησε από τη Σοβιετική Ένωση για την άμυνά της.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε στις 17 Ιανουαρίου όταν μιλούσε στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με την υποστήριξη στην Ουκρανία:

«Από σήμερα, δεκάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Η ανάπτυξή τους δεν είναι ρουτίνα και είναι εξοπλισμένα με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, πυραυλικό πυροβολικό και βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας.

Μπορώ σήμερα να επιβεβαιώσω στο Σώμα ότι, υπό το φως της ολοένα και πιο απειλητικής συμπεριφοράς από τη Ρωσία, και εκτός από την τρέχουσα υποστήριξή μας, το ΗΒ παρέχει ένα νέο πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια για να αυξήσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας.

Λάβαμε την απόφαση να προμηθεύσουμε την Ουκρανία με ελαφριά, αντιτεθωρακισμένα, αμυντικά οπλικά συστήματα. Ένας μικρός αριθμός προσωπικού του ΗΒ θα παρέχει επίσης εκπαίδευση σε πρώιμο στάδιο για σύντομο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο της Επιχείρησης ORBITAL, προτού επιστρέψει στη συνέχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό το πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια συμπληρώνει την εκπαίδευση και τις δυνατότητες που έχει ήδη η Ουκρανία, καθώς και αυτές που παρέχονται επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους Συμμάχους στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορά της και αυτό το νέο πακέτο βοήθειας ενισχύει περαιτέρω την ικανότητά της να το κάνει.

Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: αυτή η υποστήριξη αφορά δυνατότητες όπλων μικρής εμβέλειας και σαφώς αμυντικά. δεν είναι στρατηγικά όπλα και δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία. Θα χρησιμοποιηθούν για αυτοάμυνα και το προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου που παρέχει την εκπαίδευση σε πρώιμο στάδιο θα επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ολοκλήρωσή της.»

Τα μεταφορικά αεροσκάφη C-17 που προμήθευσαν οι ΗΠΑ που πετούν από τη βάση της Βασιλικής Αεροπορίας στο Brize Norton έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, έδωσαν στον γερμανικό εναέριο χώρο μια ευρεία θέση ελλιμενισμού όταν πετούσαν πάνω από την Ευρώπη για να αποφύγουν την ανάγκη να ζητηθεί η άδεια του Βερολίνου, καθώς η χώρα έχει λάβει πιο ήπια θέση έναντι της Μόσχας από ό,τι το Λονδίνο ή η Ουάσιγκτον.

Βρετανικά αεροσκάφη επιτήρησης έχουν επίσης αναπτυχθεί κατά των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή, και λίγο πριν ξεκινήσουν οι αποστολές όπλων, ένα αεροσκάφος επιτήρησης RC-135 της Βασιλικής Αεροπορίας πραγματοποίησε μια αποστολή αναγνώρισης κατά των ρωσικών πόρων στην Κριμαία.

Η Βρετανία εκπαιδεύει επίσης ουκρανικές δυνάμεις από το 2015 στο πλαίσιο της Επιχείρησης ORBITAL και επιδίωξε κοινά αμυντικά έργα με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της κατασκευής νέων ναυτικών βάσεων και πολεμικών πλοίων στη χώρα και του οπλισμού των υφιστάμενων ναυτικών της υποδομών με νέους πυραύλους.

Η Ουκρανία ήταν στο παρελθόν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και μετά την υποστήριξη της Δύσης για την ανατροπή της κυβέρνησής της το 2014, μια νέα πιο απροκάλυπτα φιλοδυτική κυβέρνηση επιδίωξε να εισέλθει στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Αυτό έχει θεωρηθεί ως μια απαράδεκτη κόκκινη γραμμή στη Ρωσία, την οποία η Μόσχα αντιλαμβάνεται ως απειλή για την ασφάλειά της καθώς θα οδηγούσε σε σημαντικές αυξήσεις των δυτικών δυνάμεων που αναπτύσσονται στην επικράτεια και πιθανώς στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ πολύ κοντά σε ευαίσθητους ρωσικούς στόχους.

Πέρα από την άρνηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, τα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει η Ρωσία από μια εισβολή παραμένουν περιορισμένα, καθώς η οικονομία της χώρας και οι μεγάλες βιομηχανίες βρίσκονται σε απότομη πτώση για πάνω από τρεις δεκαετίες και μεγάλο μέρος του πληθυσμού της, ιδιαίτερα, στις δυτικές περιοχές, έχει ισχυρά υπέρ Δυτικά και αντιρωσικά αισθήματα.

Πηγή: militarywatchmagazine

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.