ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Τουρκική φρεγάτα προς γαλλικό ερευνητικό: Αν εισέλθεις σε τουρκικά χωρικά ύδατα, θα επέμβουμε!

Φωτογραφεία αρχείου

Σύμφωνα με διαρροές της Άγκυρας, η τουρκική φρεγάτα, αναφέρει η εφημερίδα, Sabah, «”προειδοποίησε” το ελληνικό σκάφος που προσπαθούσε να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο να μείνει μακριά. Από τη φρεγάτα ενημερώθηκε το Nautical Geo ότι θα επέμβει σε περίπτωση παράβασης».

Κατά την εφημερίδα, Yeni Şafak, επίσης, «το Oruç Reis εμπόδισε την προσπάθεια της Ελλάδας να εισέλθει στην “Γαλάζια Πατρίδα” με το γαλλικό ερευνητικό πλοίο, Nautical Geo».

Ειδικότερα, «η τουρκική φρεγάτα απηύθυνε μέσω ασυρμάτου στο ερευνητικό πλοίο την εξής προειδοποίηση: «Δεν έχετε άδεια εισόδου στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Εάν εισέλθετε, θα απαντήσουμε».

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, προσθέτει η Sabah, απέρριψαν τις κατηγορίες σε βάρος της Άγκυρας ότι τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίζουν το έργο ερευνητικών σκαφών για τη χαρτογράφηση του προτεινόμενου αγωγού, EastMed.

Ισχυρίστηκαν, δε, ότι το πλοίο επρόκειτο να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας χωρίς να ενημερωθούν οι αρχές της.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, αφού ανάφερε ότι «θα ήταν καλύτερο να αφήσουμε την Ανατολική Μεσόγειο στην Ανατολική Μεσόγειο», ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία δεν έχει καμία σχέση με αυτή», καθώς και ότι «η Τουρκία προστατεύει τα δικαιώματά της βάσει του διεθνούς Δικαίου».

Πηγή: warnews247.gr

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η πηγή του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Comments are closed.