ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αυξάνονται τα δημοτικά τέλη από το 2022 για όσους δεν κάνουν ανακύκλωση

Τι σχέση έχουν τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε στους δήμους με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 30,5 δις. ευρώ; Υπάρχει συσχέτιση με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που μαζεύουμε και τη χρήση της πιστωτικής ή της χρεωστικής μας κάρτας; Αφορά η φορολογική πολιτική ή το εργασιακό στο λεγόμενο Ελλάδα 2.0;

Η απάντηση είναι ναι σε όλα τα ερωτήματα που προαναφέρθηκαν. Το Ελλάδα 2.0 είναι μια “δεξαμενή” από την οποία η χώρα μπορεί να αντλήσει πόρους – κοντά στα 18 δις. ευρώ επιδοτήσεις και 12,5 δις. ευρώ σχεδόν άτοκα δάνεια – αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα “καλάθι” υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα προκειμένου να της επιτραπεί η άντληση αυτών των πόρων. Αυτές τις υποχρεώσεις δεν μας τις επέβαλαν. Τις γράψαμε μόνοι μας στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε χθες από την Κομισιόν και το οποίο πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Η διαδικασία, παραπέμπει σε αυτή του μνημονίου – υλοποιούμε μέτρα, παίρνουμε χρήματα- με τη διαφορά ότι τα μέτρα δεν είναι μειώσεις συντάξεων και μισθών ούτε επιβολή νέων φόρων αλλά έργα και σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Ο έλεγχος θα γίνεται ανά έξι μήνες. Ανά εξάμηνο θα λαμβάνουμε 1,8 δις. ευρώ επιδοτήσεις και μια φορά τον χρόνο 1,7 δις. ευρώ δάνεια. Η αρχή θα γίνει στο τέλος της φετινής χρονιάς με την εκταμίευση των πρώτων 3,5 δις. ευρώ (σ.σ θα έχει προηγηθεί βέβαια η εκταμίευση των 4 δις. ευρώ που θα μας δοθούν ως προκαταβολή από τον Ιούλιο). Για να πάρουμε όμως αυτά τα 3,5 δις. ευρώ θα πρέπει να υλοποιήσουμε 14 μέτρα μέσα στο γ’ και στο δ’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Ένα από αυτά αφορά στα δημοτικά τέλη και ένα δεύτερο στα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Τίθεται θέμα γενναίων φορολογικών κινήτρων για τις πράσινες επενδύσεις αλλά θέσπιση ενός ολόκληρου πλαισίου -επίσης φορολογικού- για τη συγχώνευση επιχειρήσεων. Η προετοιμασία για τα συγκεκριμένα μέτρα έχει ήδη ξεκινήσει από τα αρμόδια υπουργεία και πολύ σύντομα θα δούμε τα νομοσχέδια να κατατίθενται στη Βουλή.

Στους δήμους της χώρας, θα εισαχθεί το σύστημα “πετάω – πληρώνω”. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Όσο περισσότερα σκουπίδια μεταφέρει ένας δήμος στους χώρους υγειονομικής ταφής σκουπιδιών, τόσο περισσότερο φόρο υγειονομικής ταφής θα πληρώνει. Ο φόρος αυτός θα εισαχθεί από το πρώτο τρίμηνο του 2022 και θα “φουσκώνει” ολοένα και περισσότερο για να πιάσει το μάξιμουμ στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Φυσικά, ο δήμος που θα επιβαρύνεται με πολύ φόρο γιατί οι πολίτες του δεν θα ανακυκλώνουν, δεν θα έχει άλλη λύση από το να αυξήσει τα δημοτικά τέλη. Άρα. Οι πολίτες που θα θέλουν να μην επιβαρύνονται, θα κάνουν ολοένα και μεγαλύτερη ανακύκλωση. Στην πράξη επομένως, τα δημοτικά τέλη θα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον όγκο των σκουπιδιών που θα θάβονται αντί να ανακυκλώνονται.

Προαπαιτούμενο είναι και η υλοποίηση στην πράξη του νέου εργασιακού. Μέσα στο έτος πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις υπεραποσβέσεις δαπανών για την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιακή μετάβαση. Κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι θα δίδονται πολύ ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε όσους επενδύουν σε πράσινες ή ψηφιακές επενδύσεις.

Θα έρθει ένα νέο πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ουσιαστικά θα δίνει κίνητρα στους πολίτες να ζητούν αποδείξεις. Ήδη υπάρχει σχέδιο να σκανάρουμε με το κινητό μας τις χάρτινες αποδείξεις ώστε να έχουμε πρόσβαση σε κίνητρα: συμμετοχή σε κληρώσεις, επιστροφές χρημάτων κλπ. Και αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Έρχεται μέσα στον χρόνο και το νομοσχέδιο για την παροχή κινήτρων με στόχο τις συγχωνεύσεις. Τα κίνητρα, θα είναι φορολογικά, οικονομικά (σ.σ π

Πηγή: thetoc.gr

Comments are closed.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ:ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ