ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός: Lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα εξετάζει η κυβέρνηση

Πρόταση για καθολικό lockdown σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αττική εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση, καθώς με κανένα από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα δεν κάμπτεται η διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως έδειξαν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και την Τρίτη (02/03). Την ίδια ώρα η πίεση συνεχίζει να είναι ασφυκτική στα νοσοκομεία (την Τρίτη 02/03 υπήρχαν μόνο 26 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική). Προέχουν νέα έκτακτα μέτρα για την περιφερειακή ενότητα της Αττικής.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η τηλεόραση του «ALPHA», αλλά και το «OPEN TV, στο τραπέζι αυτή τη στιγμή είναι η πρόταση να επιβληθεί ένα lockdown σαν του περασμένου Μαρτίου με απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια, αλλά συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Αν αυτό αποφασιστεί και επιβληθεί για διάστημα δυο εβδομάδων, μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα (15 Μαρτίου), τότε θα πρέπει να αυξηθεί κατά πολύ η τηλεργασία, ενώ συζητείται να υπάρξουν και πιο εντατικοί και αυστηρό έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τη Δευτέρα (01/03), πληροφορίες έκαναν λόγο για άνοιγμα καταστημάτων από τις 16 Μαρτίου, ειδικά στην Αττική.

Με πολλές περιοχές να είναι στο «κόκκινο» και με ρεκόρ κρουσμάτων για την περίοδο που διανύουμε το καθολικό lockdown μοιάζει να είναι μονόδρομος, με βάση τις τελευταέις πληροφορίες. Το σίγουρο είναι πως έρχονται αλλαγές και στον κωδικό έξι για να περιοριστούν οι μετακινήσεις.

Έκτακτα μέτρα για να μη γίνει η Αττική… Θεσσαλονίκη

Για να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορονοϊού και να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, να γίνει δηλαδή η Αττική… Θεσσαλονίκη την Τετάρτη (03/02), η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει για νέα έκτακτα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «OPEN TV», μερικά από αυτά που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι:

– ο περιορισμός των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο
– η χρήση της διπλής μάσκας παντού
– η απαγόρευση κυκλοφορίας από πολύ πιο νωρίς

Σκληρό lockdown όπως αυτό του περασμένου Μαρτίου προτείνε, μιλώντας, στην «ΕΡΤ» και ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης μετά την έκρηξη των κρουσμάτων την Τρίτη (02/03), όταν ανακοινώθηκαν 2.353 νέα κρούσματα στηρίζει την υιοθέτηση ενός σκληρού και σοβαρού lockdown όπως τον Μάρτιο του 2020 που θα διαρκέσει περισσότερες από δυο εβδομάδες.

«Ή θα το κάνουμε σοβαρά, ένα ολικό lockdown και θα το εφαρμόσουμε σοβαρά, ή πραγματικά θα πρέπει να ανοίξουμε και εκεί πια να λειτουργήσουμε με όσο δυνατόν καλύτερους τρόμους ασφάλειας μπορούμε», επισήμανε.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό που η χώρα έβαλε ως στόχο από την αρχή και αρά και να πάμε σε ένα αυστηρότερο αλλά σοβαρότερο lockdown. Στην πράξη δεν εφαρμόζουμε σωστά τα μέτρα», επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σαρηγιάννης, ενώ αναγνώρισε την κούραση των πολιτών που οδηγεί σε αγανάκτηση.

«Αν μιλάμε για άνοιγμα στις 16 λιανεμπορίου, σχολείων, για μια επαναφορά σε έναν βαθμό κανονικότητας, προφανώς τα πράγματα είναι δύσκολα. Προφανώς κάποια στιγμή θα υπάρξει η θετική επίπτωση των εμβολίων, αλλά αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι δύσκολη. Ήταν προβλέψιμα δύσκολη αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα», ανέφερε ακόμα…

«Για εμένα θα πρέπει να πάμε σε αυστηρό lockdown αύριο για περισσότερο από δύο βδομάδες. Δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε ικανοποιητικούς αριθμούς αποσυμπίεσης σε δύο βδομάδες. Ας είμαστε ειλικρινείς. Η κατάσταση είναι δύσκολη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

[ΠΗΓΗ]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Comments are closed.