ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός: Οικονομικό μπόνους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για να συμμετάσχουν στην εκστρατεία «πειθώ»

Κορονοϊός: Οικονομικό μπόνους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς θα δίνεται στο εξής σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Οι επίσημες ανακοινώσεις είναι θέμα ωρών, αν και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ήδη σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Open) έδωσε το «στίγμα».

Ειδικότερα, όπως είπε γιατροί και φαρμακοποιοί θα λαμβάνουν δέκα ευρώ για κάθε ραντεβού που κλείνουν, 20 ευρώ για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο τους (σε σχέση με τρία ευρώ που ίσχυε έως σήμερα) και 50 ευρώ για εμβολιασμό κατ ‘ οίκον σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες και προβλήματα μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα (συγκριτικά με 20 ευρώ που ίσχυε σήμερα).

Το νέο πλαίσιο προνομίων σε γιατρούς και φαρμακοποιούς που μπορούν να έχουν πολύ σημαντικό ρόλο ώστε να πείσουν πολίτες να εμβολιαστούν προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Χαλκίδα όπου βρέθηκε και επισκέφτηκε το νοσοκομείο.

Τα νέα κίνητρα «ξεκλειδώνουν» ακόμη μία φάση στην προσπάθεια που πραγματοποιείται για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Υπενθυμίζεται ότι είναι σε εξέλιξη ήδη το Freedom Pass για τους νέους 18 – 24 ετών – πρόκειται για ένα voucher 150 ευρώ για χρήση σε τουρισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία – ενώ οι εμβολιασμένοι πολίτες απολαμβάνουν μεγαλύτερες ελευθερίες όσον αφορά στα ταξίδια καθώς ταξιδεύουν με το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους χωρίς να χρειάζεται αρνητικό τεστ καθώς και στους κλειστούς χώρους εστίασης αλλά και τους ανοιχτούς κέντρων διασκέδασης όπου έχει θεσπιστεί «μπλόκο» για ανεμβολίαστους.

Παράλληλα, Οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ εμβολιάζουν ακόμη και «πόρτα» – «πόρτα», με ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε στην Κρήτη και εξαπλώνεται σε απομακρυσμένες περιοχές και χωριά όλης της χώρας. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια πειθούς ανθρώπων τέτοιων περιοχών που παραμένουν δύσπιστοι διαδραματίζει η τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και άτομα με επιρροή σε τοπικές κοινωνίες, όπως είναι η Εκκλησία που έχει πλέον αναλάβει ενεργό ρόλο.

Η χώρα μας ξεπέρασε χθες τα δέκα εκατομμύρια εμβολιασμών, εξακολουθούν, όμως, να υπάρχουν κενά, σημαντικά ώστε ο ιός και οι παραλλαγές του να εισχωρήσουν και να προκαλέσουν σοβαρές εστίες επιδημικής έξαρσης.

«Η έμφαση μας εξακολουθεί να στρέφεται στους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά αυτοί οι οποίοι είναι σε ηλικίες 40, 50, 60 ετών, είναι οι γονείς των παιδιών που σήμερα είναι διακοπές στα νησιά και οι οποίοι πιθανόν να κολλήσουν και να φέρουν τον ιό πίσω στα σπίτια τους, στους γονείς τους, στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Αυτοι είναι η πιο επίφοβοι σήμερα. Αυτοί είναι οι πρώτοι που πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν, αυτοί πρέπει να είναι οι πιο προσεκτικοί διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και αυτό είναι το τελευταίο μήνυμά μου, ότι και εμβολιασμένοι προσέχουμε, φοράμε τις μάσκες μας, αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς εξακολουθούμε να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την αρνητική επίδραση που φέρνει η διασπορά από τους νέους στους πολίτες άνω των 40 ετών και η οποία είναι ήδη αισθητή με 30% των νέων κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 40 σημείωσε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους ανεμβολίαστους νέους όταν επιστρέφουν από τις διακοπές τους να μην εφησυχάζουν από το αρνητικό self test αλλά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να φοράνε μάσκα στη συναναστροφή τους με μεγαλύτερα μέλη της οικογένειάς τους.

Πηγή: ELEFTHEROSTYPOS.GR

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Comments are closed.