Η πλατφόρμα “Σταματάμε τις Γυναικοκτονίες” (KCDP), μια από τις μεγαλύτερες ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών στην Τουρκία, αντιμετωπίζει το οριστικό της κλείσιμο αφού ένα δικαστήριο κατηγόρησε την ομάδα για “παράνομες και ανήθικες δραστηριότητες”.

Η πλατφόρμα “Σταματάμε τις Γυναικοκτονίες” (KCDP), μια από τις μεγαλύτερες ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών στην Τουρκία, έλαβε ειδοποίηση για μια δικαστική υπόθεση που κινείται εναντίον της και έχει ως σκοπό να διακόψει τη λειτουργία της επικαλούμενη φερόμενες παράνομες και ανήθικες δραστηριότητες.

«Από σήμερα, η οργάνωσή μας “Σταματάμε τις Γυναικοκτονίες” υπόκειται σε δικαστική υπόθεση με σκοπό τη διακοπή της δράσης της, κατόπιν παράνομων και αβάσιμων ισχυρισμών σχετικά με “παράνομες και ανήθικες δραστηριότητες”», ανέφερε η ομάδα σε δήλωση που εξέδωσε την Τετάρτη.

Υπήρξαν αρκετές καταγγελίες κατά του συλλόγου, όπως ανέφερε το δικαστήριο.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί αποτελούνται από αναφορές που δεν βασίζονται σε κανένα απτό και συγκεκριμένο στοιχείο, αλλά σε αυθαίρετους ισχυρισμούς όπως για παράδειγμα ότι η οργάνωσή μας “απορρίπτει την έννοια της οικογένειας και γκρεμίζει την οικογενειακή δομή υπό το πρόσχημα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών”. Η δικογραφία απαριθμεί επίσης αστυνομικά αρχεία εναντίον στελεχών μας για έρευνες που δεν έχουν καταλήξει σε δικαστικές υποθέσεις», ανέφερε η ομάδα.

Η Διεύθυνση Συλλόγων της Κωνσταντινούπολης, υπό το Υπουργείο Εσωτερικών, υπέβαλε καταγγελία στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα και έτσι ξεκίνησε η υπόθεση, δήλωσε η Γενική Γραμματέας του KCDP Φιντάν Ατασελίμ στο Artı TV.

«Πέρα από τα νομικά ζητήματα, [η δικαστική υπόθεση] έχει και μια πολιτική πλευρά», είπε η Ατασελίμ. «Μπορούμε πλέον να δούμε ξεκάθαρο σε τι αναλώνονται και με τι ασχολούνται οι κρατικές αρχές, ενώ εμείς ζητάμε παράλληλα αποτελεσματικές έρευνες για περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών και ατόμων LGBTI+, γυναικοκτονιών και εγκλημάτων μίσους, και θανάτων γυναικών υπό ύποπτες συνθήκες».

Η δικαστική υπόθεση κατά του KCDP στοχοποιεί όλες τις γυναίκες, όπως ανέφερε η γραμματέας.

«Αυτό είναι επίθεση. Πρόκειται για μια κήρυξη πολέμου», συνέχισε η Ατασελίμ.

Σύμφωνα με την συνήγορο των γυναικών, η υπόθεση στοχεύει να καταπνίξει τις αντιρρήσεις του κόσμου για την απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Οικογενειακής Βίας, πιο γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που αποφασίστηκε το 2021 μέσω προεδρικού διατάγματος.

Το KCDP πραγματοποιεί καταγραφή των γυναικοκτονιών στην Τουρκία από το 2010 και δημοσιεύει μηνιαίες εκθέσεις στον ιστότοπό του.

Από τις αρχές του 2022, στην Τουρκία τουλάχιστον 110 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες, συχνά μέλη της οικογένειας ή νυν ή πρώην συντρόφους, ενώ το 2021 σημειώθηκαν τουλάχιστον 419 γυναικοκτονίες, σύμφωνα με το Monument Counter, μία ακτιβιστική πρωτοβουλία που δημοσιεύει πληροφορίες με επίκεντρο τις «γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους λόγω ενδοοικογενειακής βίας».

Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από ομάδες υπεράσπισης και ακτιβισμού είναι ελλιπή καθώς η τουρκική κυβέρνηση αρνείται να δημοσιοποιήσει πληροφορίες σχετικά με τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία.

Πηγή: kurdishvoice.gr

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.