Τη στιγμή που η κυβέρνηση αναλίσκεται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, προσπαθώντας να πείσει την κοινή γνώμη ότι δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί για την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας και τα ελληνο-τουρκικά, πόσο μάλλον αφού ο Κ.Μητσοτάκης «διασφάλισε» ένα ήσυχο καλοκαίρι από τη στιγμή που συναντήθηκε με τον Τ.Ερντογάν, τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το διπλωματικό γραφείο του μεγάρου Μαξίμου, αν δεν έχουν κατεβάσει ρολά, βρίσκονται σε κατάσταση καλοκαιρινής σιέστας.

Πηγή: antinews.gr

Μεταθέσεις… γιοκ

Είναι εντυπωσιακό, αλλά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της εφαρμογής του νέου Οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών, δεν έχει εκδοθεί ακόμα η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που να ρυθμίζει βασικά θέματα του υπουργείου.

Όπως, για παράδειγμα, τον καθορισμό των εξόδων για τις μετακινήσεις μελών και στελεχών του υπουργείου, τα κονδύλια που απαιτούνται για τη μεταφορά των οικοσκευών τους από και προς το εξωτερικό, τα εισιτήριά τους, κ.ο.κ. Αποτέλεσμα είναι να μην έχουν υλοποιηθεί μετακινήσεις προσωπικού που έπρεπε να έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες.

Κοντολογίς, καθυστερούν οι μεταθέσεις, επειδή δεν έχει εκδοθεί η επιβεβλημένη ΚΥΑ, και, πολύ πιθανόν, εξαιτίας του «προβληματικού» προϋπολογισμού του υπουργείου.

Κατάσταση διάλυσης

Στο μεταξύ, ενώ υποτίθεται είναι ανοικτός ο ελληνο-τουρκικός «διάλογος», τα «μέτωπα» στα εθνικά παραμένουν ορθάνοιχτα, και είναι αναγκαία η ενίσχυση των διπλωματικών αντιπροσωπειών της χώρας στο εξωτερικό:

– Πλειάδα διπλωματών παίρνει ο ένας κατόπιν του άλλου μετάθεση. Ακόμα και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, η οποία υποτίθεται ότι θα είναι αυτή που θα συζητά όλα τα «καυτά» θέματα στα ελληνο-τουρκικά με τον σύμβουλο του Τ.Ερντογάν, αποφασίστηκε να πάρει μετάθεση για την Ιταλία.

Οι πρεσβείες αλλάζουν πρέσβεις σαν τα πουκάμισα. Ιδιαίτερα αυτές που χαρακτηρίζονται ως διπλωματικά «φιλέτα».

Ανάμεσα σε αυτές που αλλάζουν τον έναν πρέσβη κατόπιν του άλλου, είναι κρίσιμης σημασίας, όπως της Λευκωσίας, της Άγκυρας, και άλλες.

Να σημειωθεί πως υπάρχουν περιπτώσεις που αλλάζουν πρέσβεις, οι οποίοι δεν έχουν προλάβει να κλείσουν στο πόστο τους ούτε καν ενάμιση χρόνο, ενώ διορίζονται άλλοι σε επίσης νευραλγικά πόστα που οσονούπω θα συνταξιοδοτηθούν (!).

Άραγε, θα ξεκαθαρίσει η ηγεσία του υπουργείου με ποια κριτήρια αποφασίζονται οι μαζικές αλλαγές και νέες τοποθετήσεις στις διπλωματικές αντιπροσωπείες μας; Επίσης, θα φιλοτιμηθεί κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή γι’ αυτή την κατάσταση; Το θέμα δεν είναι οι «καρέκλες», αλλά τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και πως θα εξυπηρετηθούν καλύτερα. Κι αν κρίνει κανείς από τις έως τώρα παλινωδίες, η εικόνα που συντίθεται, είναι απογοητευτική.

– Η ελληνική ομάδα που κάνει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία είναι διαλυμένη, αφού ένα από τα τρία μέλη της παραιτήθηκε, και το δεύτερο πήρε μετάθεση για το εξωτερικό.

Είναι απορίας άξιον. Άραγε, η ηγεσία της κυβέρνησης αποφάσισε να μπει σε «διάλογο» με την Τουρκία, με στόχο υποτίθεται την Χάγη, ή εν πάση περιπτώσει ένα νέο Ελσίνκι, με μια ομάδα που θα την άλλαζε μέσα σε τρεις-τέσσερις μήνες;

Νομίζουν οι «φωτεινοί παντογνώστες» της διπλωματίας ότι οι «κουμπάροι» των απέναντι παραλίων δεν τα βλέπουν όλα αυτά;

Τουριστική καμπάνια… της πλάκας

Τα παραπάνω είναι ορισμένα ενδεικτικά γεγονότα. Ο κατάλογος των «αστοχιών» στο μέτωπο της Διπλωματίας είναι πολύ μεγαλύτερος.

Επιπλέον, διερωτάται κανείς τι ρόλο παίζει η ελληνική διπλωματία στον -υποτιθέμενο στρατηγικό, κυβερνητικό- στόχο της προσέλκυσης τουριστών.

Και εδώ, η εικόνα κάθε άλλο παρά γεννά αισιοδοξία. Για παράδειγμα, ο υπουργός Τουρισμού, Χ.Θεοχάρης, τους τελευταίους μήνες επισκέπτεται σειρά χωρών, από τις οποίες η Ελλάδα προσδοκά τουρίστες. Πήγε, λοιπόν, και στη Ρωσία, από την οποία εδώ και αρκετά χρόνια παρατηρείται μια σημαντική τουριστική ροή, προκειμένου να ανακοινώσει ότι η Ελλάδα άνοιξε τουριστικά.

Τα μηνύματα ήταν θετικά. Ωστόσο, δεν κράτησε πολύ η χαρά. Κατ’ αρχήν ήταν το «λουκέτο» στην τουριστική εταιρεία, «Μουζενίδης», η οποία μεταφέρει ένα πολύ μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών προς και από την Ελλάδα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.