Το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού εκλήφθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ομολογία αποτυχίας και προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της καταστροφής. Επί της ουσίας, όπως σημειώνουν αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης «έριξε λευκή πετσέτα», επιβεβαιώνοντας πως στρατηγική του είναι η διάσωση ανθρώπων – εξού και οι αλλεπάλληλες εκκενώσεις ολόκληρων περιοχών – και από εκεί και πέρα «γαία πυρί μιχθήτω» όσον αφορά σε σπίτια, περιουσίες, επιχειρήσεις και δάση.

Αυτό κατέστησε σαφές ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας – αυτονόητα – την προτεραιότητα διάσωσης ανθρωπίνων ζωών και εν συνεχεία «προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών». Η επισήμανση εξάλλου πως «δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη» επί της ουσίας επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τους επιτελείς της Κουμουνδούρου, τη «λευκή πετσέτα» και ομολογία ανικανότητας διαχείρισης της κατάστασης τόσο στο βορειοανατολική Αττική, όσο και στα άλλα μέτωπα που ζουν δραματικές στιγμές, όπως η βόρεια Εύβοια, η Ηλεία που ξαναζεί μνήμες 2007, η ανατολική Μάνη κλπ.

Η εικόνα αυτή ουδεμία σχέση έχει βέβαια με τις δηλώσεις αυτοθαυμασμού των κ.κ. Χαρδαλιά και Χρυσοχοΐδη πριν από δύο μέρες για το μέτωπο στη Βαρυμπόμπη περί «υποδειγματικής λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού».

Αν και από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν μία σειρά από ενδείξεις παντελούς έλλειψης προετοιμασίας και λανθασμένων χειρισμών (ανέτοιμος μηχανισμός, έλλειψη συντονισμού και πτητικών μέσων με καταγγελίες να πληθαίνουν από όλα τα μέτωπα, πλημελλής επιτήρηση πυρκαγιών που τέθηκαν υπό έλεγχο με αποτέλεσμα αναζωπυρώσεις σε καθεστώς σχεδόν άπνοιας όπως η χθεσινή της Βαρυμπόμπης που έκαψε το μισό λεκανοπέδιο), ωστόσο οι τόνοι της κριτικής είναι ακόμα πολύ χαμηλοί και το βάρος ρίχνεται στην εθνική προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών. «Δεν είναι τώρα η ώρα για κοκορομαχίες. Παρά τα όσα εγκληματικά λάθη έχουν γίνει, τώρα σημασία έχει η αντιμετώπιση της εθνικής κρίσης. Τα υπόλοιπα μετά» σημείωνε με νόημα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο iEidiseis.gr αργά χθες το βράδυ.

Η απάντηση της Κουμουνδούρου στο διάγγελμα Μητσοτάκη ήταν ενδεικτική της στρατηγικής που ακολουθεί: «Η κατάσταση δυστυχώς είναι εξαιρετικά σοβαρή, σε αντίθεση με το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Από τους χλευασμούς για τις έγκαιρες προειδοποιήσεις ειδικών και του κ. Τσίπρα της περασμένης εβδομάδας και τα συγχαρητήρια υπουργών μεταξύ τους για την «υποδειγματική» κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη, μια αναζωπύρωση, λίγες ώρες μετά, κατακαίει εκτός ελέγχου το λεκανοπέδιο.

Τώρα πράγματι δεν είναι η ώρα απόδοσης ευθυνών. Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές, αλλά και τα σπίτια, οι περιουσίες των πολιτών και τα δάση μας.

Κι αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει με διαγγέλματα επικοινωνιακής διαχείρισης της καταστροφής.

Θα συνιστούσαμε στον κ. Μητσοτάκη περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια τούτες τις κρίσιμες ώρες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Και όλα αυτά, την ώρα που σήμερα ξεκινά η πραγματική δοκιμασία για τη χώρα και τις πληττόμενες περιοχές, αφού σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα, οι άνεμοι θα σκαρφαλώσουν από τα 2-3 μποφόρ στα 7 σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τα ανοιχτά μέτωπα πυρκαγιών και αναζωπυρώσεις όσο και για ενδεχόμενες απευκταίες νέες εστίες.

Πηγή: ieidiseis.gr

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.