Γράφει ο Dr Vernon Coleman

Μετάφραση: Απολλόδωρος

Πριν από μερικά χρόνια, σε ένα βιβλίο με τίτλο The Game’s Afoot (που εκδόθηκε το 2018), έγραψα ότι η κινεζική κυβέρνηση έδινε στους ανθρώπους βαθμούς ανάλογα με τη συμπεριφορά τους. Έγραψα ότι αυτό ονομαζόταν Κοινωνική Μηχανική και οι πολίτες κατατάσσονταν και βαθμολογούνταν ανάλογα με τη συμπεριφορά τους

‘Η κυβέρνηση’, έλεγα, ‘θα μετράει τη συμπεριφορά των ανθρώπων προκειμένου να αποφασίσει ποιες υπηρεσίες δικαιούνται.

Οποιοσδήποτε έχει μαύρα σημάδια για τροχαίες παραβάσεις, παράκαμψη του εισιτηρίου ή ανέμελο περίπατο, θα διαπιστώσει ότι δεν θα δικαιούται πλέον το πλήρες φάσμα των δημόσιων υπηρεσιών και δικαιωμάτων. Επιπλέον, η δραστηριότητα στο διαδίκτυο θα χρησιμοποιείται επίσης για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς.

Τα άτομα που κάνουν κακά πράγματα στο διαδίκτυο (ή των οποίων οι αναζητήσεις θεωρούνται αμφισβητήσιμες) θα βρεθούν με “μαύρο σημάδι”. Τα άτομα που έχουν “υπεύθυνες” θέσεις εργασίας θα υπόκεινται σε ενισχυμένο έλεγχο”.

Ονομάστηκε Κοινωνική Βαθμολογία Πίστωσης (social credit score) και έγραψα τότε ότι ήταν πιθανό οι δυτικές κυβερνήσεις να ακολουθήσουν σύντομα το ίδιο παράδειγμα.

Και το κάνουν με μεγάλο ενθουσιασμό. Μπορεί να μην έχει φθάσει προφανώς στην πόλη σας ακόμη – αλλά θα φθάσει, ω, θα φθάσει.

Η Κίνα έχει δείξει το δρόμο επειδή το κινεζικό σύστημα είναι πιο αδίστακτα αποτελεσματικό από οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει η Δύση. Η κινεζική κυβέρνηση έχει μεγαλύτερο έλεγχο των πάντων και οι άνθρωποι δεν έχουν μεγάλο έλεγχο σε τίποτα.

Λειτουργεί πολύ εύκολα.

Όλοι ξεκινούν με τόσους πολλούς πόντους.

Και μια έξυπνη εφαρμογή σε κάθε τηλέφωνο μετράει τη συμπεριφορά και βοηθά τις αρχές να αποφασίσουν αν είσαι καλός πολίτης ή όχι.

Υπάρχουν, φυσικά, βιντεοκάμερες απολύτως παντού που παρακολουθούν για να δουν αν διασχίζετε το δρόμο σε λάθος στιγμή, αν καπνίζετε δημόσια, αν πετάτε σκουπίδια ή αν κάνετε οτιδήποτε θεωρείται αντικοινωνικό ή ακατάλληλο. Αν μιλάτε με λάθος ανθρώπους, θα διαπιστώσετε ότι η πιστοληπτική σας ικανότητα μειώνεται. Αν σταθείς και μιλήσεις σε μένα, θα πάρεις μαύρους βαθμούς.

Η Κίνα έχει μία κάμερα για κάθε δύο ανθρώπους και είναι εξοπλισμένες με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που μπορεί να ξεχωρίσει ένα άτομο από ένα πλήθος ποδοσφαιριστών σε λιγότερο χρόνο από ό,τι χρειάζεται για να πεις “σίγουρα δεν μπορούν να το κάνουν αυτό!”.

Οι υπολογιστές των σούπερ μάρκετ παρακολουθούν για να δουν πόσα ξοδεύετε σε αλκοόλ, τσιγάρα, γλυκά και λιπαρά τρόφιμα. Θα χάσετε πόντους αν ξοδεύετε πολλά σε λάθος είδη τροφίμων.

Οι τοπικές αρχές μετρούν πόση ανακύκλωση βγάζετε έξω και οι κάμερες στους κάδους απορριμμάτων θα λένε στους υπολογιστές πόσα τρόφιμα πετάξατε και πόσες περιττές συσκευασίες έπρεπε να πετάξετε.

Φυσικά, οι βαθμολογίες κοινωνικής πίστωσης είναι ήδη εδώ στη Δύση και έχουν εισαχθεί αργά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, οι οδηγοί ακριβότερων αυτοκινήτων πρέπει να πληρώνουν ειδικό, μαζικά αυξημένο φόρο για να χρησιμοποιούν ένα αυτοκίνητο στους δρόμους. Αυτή είναι μια απροκάλυπτη τιμωρία για το γεγονός ότι ξοδεύουν πολλά για ένα αυτοκίνητο.

Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες που οδηγούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν χρειάζεται να πληρώσουν τίποτα για την κατασκευή, συντήρηση και επισκευή των δρόμων. Απαλλάσσονται από τον φόρο επειδή είναι καλοί πολίτες.

Τα αυτοκίνητά τους χρησιμοποιούν τους δρόμους εξίσου με τα αυτοκίνητα που κινούνται με βενζίνη ή ντίζελ, αλλά απαλλάσσονται. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων που κινούνται με βενζίνη ή ντίζελ τιμωρούνται επειδή είναι “κακοί” πολίτες και πρέπει να πληρώνουν συνεχώς αυξανόμενους ετήσιους φόρους για να πληρώνουν τους δρόμους.

Το σύστημα αγνοεί το γεγονός ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι αποδεδειγμένα καλύτερα για το περιβάλλον από τα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Αν οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας σε μια πόλη, θα πρέπει να πληρώσετε ειδικό πρόστιμο.

Εάν ζείτε σε ένα σπίτι που είναι μεγαλύτερο από αυτό που χρειάζεστε, τότε θα σας χαρακτηρίσουν και οι φόροι σας θα αυξηθούν. Αν έχετε ελεύθερα δωμάτια θα τιμωρηθείτε. Αν κάνετε μια χρήσιμη δουλειά και δίνετε χρήματα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις θα πάρετε επιπλέον πόντους. Αν επικρίνετε την κυβέρνηση τότε θα χάσετε πόντους.

Όταν λείπετε από το σπίτι σας, οι αρχές θα γνωρίζουν, φυσικά, πού βρίσκεστε όλη την ώρα.

Πράγματι, αν συμπεριφέρεστε άσχημα, δεν θα σας επιτρέπεται να απομακρυνθείτε από το σπίτι σας. Αν δεν έχετε τηρήσει όλους τους υγειονομικούς κανονισμούς, δεν θα σας επιτραπεί να ταξιδέψετε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να πετάξετε οπουδήποτε ή να πάτε στο εξωτερικό.

Διαβάστε τη συνέχεια στο: oimos-athina.blogspot.com

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.