ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Ο Αμερικανός στρατηγός ΜακΚένζι συναντήθηκε με τον Μαζλούμ Αμπντί: Η υποστήριξη των ΗΠΑ στις SDF θα συνεχιστεί

Ο Αμερικανός στρατηγός ΜακΚένζι συναντήθηκε με τον Μαζλούμ Αμπντί: Η υποστήριξη των ΗΠΑ στις SDF θα συνεχιστεί

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον διοικητή των SDF, Αμπντί, ο Αμερικανός στρατηγός McKenzie δήλωσε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τις SDF θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι (Kenneth McKenzie), διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, πραγματοποίησε ειδική επίσκεψη στη Βορειοανατολική Συρία.

Ο στρατηγός Μακένζι πραγματοποίησε κλειστή συνάντηση με τον Μαζλούμ Αμπντί, Γενικό Διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ όσον αφορά την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) και τις επιπτώσεις στην περιοχή μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Η συνεργασία και η υποστήριξη των ΗΠΑ με το SDF θα συνεχιστεί, είπε ο Μακένζι στον Αμπντί, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Medya News υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μακένζι είπε ότι το SDF και ο αφγανικός στρατός δεν μοιάζουν σε καμία περίπτωση καθώς το SDF έχει οργανωθεί αποτελεσματικά και είναι σε θέση να αντισταθεί σε κάθε μορφή επίθεσης. Ο Αμερικανός στρατηγός εξέφρασε την άποψη ότι η πολιτική δομή και το περιβάλλον στη Βόρεια και Ανατολική Συρία έχει επίσης τη δική της οργάνωση και δυναμική που δεν μπορεί να αξιολογηθεί στο ίδιο πλαίσιο με το Αφγανιστάν.
Οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη ΒΑ Συρία καθώς το ISIS παραμένει απειλή

Στη συνάντηση «κεκλεισμένων των θυρών» διαπιστώθηκε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να παραμείνουν στη ΒΑ Συρία για να συνεχίσουν την επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των SDF στον αγώνα κατά του ISIS, καθώς το ISIS παραμένει πραγματική απειλή και κίνδυνος.

Οι διοικητές μοιράστηκαν πληροφορίες ότι το ISIS εξακολουθεί να είναι πολύ ενεργό στο Ιράκ και τη Συρία, ειδικά στις περιοχές γύρω από το Ντέιρ Εζόρ, όπου αναφέρεται ότι στρατολογούν ορφανά παιδιά στις τάξεις τους.

Οι αμερικανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα κοιτάσματα πετρελαίου στη ΒΑ Συρία, έτσι ώστε να μην πέσουν στα χέρια του ISIS που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο για έσοδα.

Αναφέρθηκε επίσης σαφώς ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης και θα συμμετάσχουν πλήρως σε μια σειρά έργων που ήδη τρέχουν, με περισσότερα προγραμματισμένα για το προσεχές μέλλον.
Διαβεβαίωση για την υποστήριξη της αντιπροσώπευσης της AANES

Η αμερικανική αντιπροσωπεία ήθελε επίσης να διαβεβαιώσει τον διοικητή των SDF, στρατηγό Αμπντί ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η AANES θα εκπροσωπηθεί σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της Συρίας.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τη στρατιωτική τους συνεργασία με τις κουρδικές δυνάμεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και των Μονάδων Προστασίας των Γυναικών (YPJ), υπό τον Πρόεδρο Ομπάμα κατά την πολιορκία του Κομπάνι από το ISIS, το 2014.

Δούλεψαν παρέχοντας στενή αεροπορική υποστήριξη στις κουρδικές δυνάμεις για να αποκρούσουν το Ισλαμικό Κράτος και στη συνέχεια, με τις νεοδιοργανωμένες και μετονομαζόμενες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, έδρασαν για να απομακρύνουν το Ισλαμικό Κράτος από το προπύργιο του στη Ράκα και συνεργάστηκαν με τις κουρδικές δυνάμεις των SDF στην τελική στρατιωτική ήττα του ISIS, στο χωριό Μπαγκούζ, Ντέιρ Εζόρ.

Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2019, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αποσύροντας τα αμερικανικά στρατεύματα, άνοιξε το δρόμο στην Τουρκία να ξεκινήσει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία, σε αυτό που πολλοί πολιτικοί σχολιαστές θεώρησαν ως «εγκατάλειψη» των συμμαχικών δυνάμεων που εργάστηκαν για να νικήσουν στρατιωτικά το ISIS σε περιοχές όπως το Κομπάνι, η Μανμπίτζ, η Ράκα και η Ντέιρ Εζόρ.

Ο New Yorker είχε αναφέρει τότε ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε 354–60 για να καταδικάσει την αποχώρηση των ΗΠΑ. Στην αμερικανική Γερουσία, ο Μιτ Ρόμνεϊ, Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής της Γιούτα, επέπληξε τον Πρόεδρο ότι άφησε «μια κηλίδα αίματος στα χρονικά της αμερικανικής ιστορίας».

Ωστόσο, υπό τη νέα αμερικανική διοίκηση του προέδρου Μπάιντεν, οι ΗΠΑ ενώ επισήμως δήλωσαν ότι «επανεξετάζουν» την κατάσταση, με περίπου 900 Αμερικανούς στρατιώτες να βρίσκονται ακόμη στη Βορειοανατολική Συρία, φαίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι πιθανό να εγκαταλείψει την εταίρους στον αγώνα κατά του ISIS σύντομα.

Πηγή: kurdishvoice.gr

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η πηγή του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Comments are closed.