Συνολικά 1.114 πρόσωπα της πολιτικής ζωής (πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, αιρετοί) δημοσιοποίησαν -όπως συμβαίνει κάθε χρόνο- τις δηλώσεις «πόθεν έσχες», που περιλαμβάνουν τα εισοδήματά τους, την περιουσιακή τους κατάσταση, τις τυχόν συμμετοχές τους σε εταιρείες ή επενδύσεις, τον τραπεζικό δανεισμό τους κ.ά. Βγήκαν οι λίστες με τους πιο πλούσιους και τους πιο φτωχούς του Κοινοβουλίου, με εκείνους που έχουν επενδυτικό ταλέντο και γνωρίζουν πού να επενδύσουν τα χρήματά τους, με εκείνους που έχουν δεκάδες ακίνητα στην κατοχή τους, αλλά και όσους μετράνε καταθέσεις με πολλά μηδενικά στους λογαριασμούς τους σε τραπεζικά ιδρύματα της αλλοδαπής.

Η φετινή διαδικασία σημαδεύτηκε από την αποκάλυψη για τη γαλλική εταιρεία που φέρεται να έχει βασικό μέτοχο και διαχειριστή τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι και η οποία δεν δηλώθηκε (όπως ούτε κατά τις δύο προηγούμενες οικονομικές χρήσεις) από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ως γνωστόν, το Μαξίμου έδωσε πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της κ. Γκραμπόφσκι και του αδελφού της, με ημερομηνία 3 Αυγούστου 2016, σύμφωνα με το οποίο είχε μεταβιβάσει τις μετοχές της στην εταιρεία σ’ εκείνον. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία εξήγηση για τα έγγραφα που διέρρευσαν στη συνέχεια από το γαλλικό ΓΕΜΗ στα οποία η κ. Γκραμπόφσκι εμφανιζόταν ως βασική μέτοχος και διαχειρίστρια της εταιρείας έως τον Δεκέμβριο του 2020. Η πλειονότητα των ελληνικών ΜΜΕ ελάχιστα ασχολήθηκε με το θέμα, ίσως επειδή πείστηκε από τη σιωπή της κυβέρνησης πάνω στο ζήτημα.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα αφορά τον υπέρογκο δανεισμό ορισμένων βουλευτών, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από την κυβερνώσα παράταξη. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα της Ν.Δ. χρωστάει στις τράπεζες περί τα 340 εκατ. ευρώ τα οποία δεν φαίνεται να μπορεί να αποπληρώσει ποτέ, καθώς το κόστος είναι δυσβάσταχτο. Στην ίδια γραμμή κύματος κινούνται όμως και αρκετοί βουλευτές και υπουργοί της Ν.Δ., κάποιοι εκ των οποίων έχουν δανειστεί περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ. Το εντυπωσιακό είναι ότι ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν κάποιοι, το χρέος των οποίων, αντί να μειώνεται κάθε χρόνο, αυξάνεται ή μένει ίδιο.

Την ίδια ώρα, τα περιουσιακά τους στοιχεία (ακίνητα, βοσκοτόπια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις κ.λπ.) μένουν ανέγγιχτα, πράγμα που δεν μπορούμε να πούμε και για τον απλό λαό που βρίσκεται εγκλωβισμένος στη μέγκενη των δανείων και κινδυνεύει να χάσει έως και το σπίτι του, ειδικά μετά την ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου από την πιο υπερχρεωμένη κυβέρνηση που ίσως πέρασε ποτέ από την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, είναι οξύμωρο πολιτικοί που κυριολεκτικά δεν «ξέρουν τι έχουν» να επιχειρούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι αναγνωρίζουν τις ανάγκες της και την ανασφάλειά της για το αύριο, πόσο μάλλον στην παρούσα συγκυρία της πανδημίας.
Τα υπέρογκα δάνεια

Ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό που μαζί με τη σύζυγό του έχουν συμμετοχή (σε κάποια ως συνοφειλέτες) σε δάνεια ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, η σχετική λίστα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ετσι σ’ αυτήν βρίσκουμε:

● Τον υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη που με τη σύζυγό του έχουν δάνεια ύψους 1.270.981 ευρώ.

● Τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη που έχει δάνειο 745.000 (σε λίρες Αγγλίας), ήτοι 874.820 ευρώ, άλλο ένα δάνειο 293.192 ευρώ και 12.000 χρέος σε πιστωτική κάρτα. Σύνολο: 1.180.012 ευρώ.

● Τον βουλευτή της Ν.Δ. Ιωάννη Λοβέρδο να έχει 17 δάνεια (13 δικά του, 4 της συζύγου του) που αφορούν κυρίως πιστωτικές κάρτες (εντυπωσιακό πώς οι τράπεζες του παρείχαν με τόση ευκολία τόσες κάρτες) και με συνολικό χρέος 966.130 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με την περυσινή του δήλωση το συνολικό χρέος όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αλλά έχει αυξηθεί κατά περίπου 11.000 ευρώ.

● Τον υφυπουργό αρμόδιο για τις δημόσιες επενδύσεις, Γιάννη Τσακίρη, να έχει δάνεια (μαζί με τη σύζυγό του) ύψους 962.949 ευρώ.

● Τον βουλευτή της Ν.Δ. Σπήλιο Λιβανό που έχει δανειακές υποχρεώσεις ύψους 957.000 ευρώ.

● Τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα που τα 4 δάνειά του ανέρχονται σε 745.059 ευρώ. Πέρυσι δήλωνε ότι χρωστούσε 589.804 ευρώ.

● Τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη με δάνεια ύψους 662.000 ευρώ.

● Τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που με τη σύζυγό του φτάνουν τα 631.231 ευρώ σε δανεισμό.

● Τον βουλευτή της Ν.Δ. Θοδωρή Ρουσόπουλο που με τη σύζυγό του οφείλουν 605.320 ευρώ.

● Τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη που χρωστάει 582.000 ευρώ.

● Τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη που οφείλει περίπου 300.000 ευρώ.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μόνο η ανωτέρω ντουζίνα πολιτικών χρωστάει στο σύνολο 10.162.682 ευρώ, κατά μέσο όρο δηλαδή ο λογαριασμός έρχεται στα 846.890 ευρώ ανά πολιτικό στέλεχος. Και για να θυμηθούμε το παλιό μας νόμισμα, τα 846.890 ευρώ αντιστοιχούν σε 288,5 εκατ. δρχ.

Οι εύρωστοι της Βουλής

Υπάρχουν κι εκείνοι που εντυπωσιάζουν με τις περιουσίες και την οικονομική επιφάνεια που διαθέτουν. Ξεκινώντας από την κυβέρνηση και πάλι, με το πρωθυπουργικό ζεύγος να έχει στην ιδιοκτησία του ή να συμμετέχει σε 36 ακίνητα. Πρωταθλητής βέβαια στα ακίνητα εμφανίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με ιδιοκτησία ή συμμετοχή σε 122 ακίνητα. Την ίδια ώρα βέβαια ο ίδιος χρωστά και δάνειο ύψους 250.000 ευρώ, εντούτοις οι καταθέσεις του ξεπερνούν τις 650.000 ευρώ.

Εντυπωσιακό είναι και το «πόθεν έσχες» του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος δηλώνει εισοδήματα περίπου 105.000 ευρώ μαζί με τη σύζυγό του. Εκτός αυτών όμως, η αξία των ομολόγων της συζύγου του είναι αυτή που εντυπωσιάζει, αφού ανέρχεται σε 4.859.631 ευρώ, ενώ οι καταθέσεις της ανέρχονται περίπου σε 3,3 εκατ. ευρώ.

Χαρτοφυλάκιο μετοχών αξίας 873.000 ευρώ διατηρεί ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και 27 ακίνητα, εκ των οποίων τα 26 βρίσκονται στην Κρήτη. Για το 2019 δήλωσε εισόδημα ύψους 195.672 ευρώ. Την ίδια ώρα ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Βαγιωνάς δηλώνει καταθέσεις ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο υφυπουργός Μεταφορών Γ. Κεφαλογιάννης έχει χαρτοφυλάκιο μετοχών που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δηλώνει 26 ακίνητα (21 είχε δηλώσει πέρυσι) και καταθέσεις που φτάνουν τις 135.000 ευρώ.

Στην αντίπερα όχθη, στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., γερό χαρτοφυλάκιο έχει ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης. Ειδικότερα, δήλωσε εισόδημα 293.258 ευρώ και αξία χαρτοφυλακίου ύψους 509.650 ευρώ. Παράλληλα, διατηρεί τραπεζικές καταθέσεις με τη σύζυγό του ύψους 1.090.135 ευρώ. Ταυτόχρονα δήλωσε 3 επιπλέον ακίνητα σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διατηρεί χαρτοφυλάκιο σε μετοχές στην Blackrock, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων στην Pioneer, ομόλογα στην FTIF, μετοχές στην Invesco και 700 μετοχές στην εφημερίδα «Αυγή».

Διαθέτει επίσης πέντε ακίνητα, μεταξύ των οποίων μια μονοκατοικία 200 τ.μ., ένα διαμέρισμα στην Κηφισιά και ένα διαμέρισμα στην Πρέβεζα.

Με μικρά ποσά

Καταθέσεις ύψους 600 ευρώ δήλωσε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου, ενώ ανάμεσα στα χαμηλότερα εισοδήματα που δηλώθηκαν ήταν αυτό του βουλευτή της Ν.Δ. Φίλιππου Φόρτωμα και της βουλευτίνας του ΜέΡΑ25 Μαρίας Απατζίδη, που δήλωσε περίπου 20.000 ευρώ.

Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε εισόδημα 64.699 ευρώ, με καταθέσεις που φτάνουν τις 6.862 ευρώ, ενώ δεν έχει κανένα ακίνητο στην κατοχή του και διαθέτει δανειακές υποχρεώσεις ύψους 17.000 ευρώ. Η Κατερίνα Νοτοπούλου δηλώνει εισόδημα ύψους 22.853 ευρώ, με καταθέσεις που μόλις ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ. Την ίδια ώρα η βουλευτίνα της Ν.Δ. Κατερίνα Μονογιού εμφανίζει καθαρό εισόδημα 16.173 ευρώ.

Πηγή: kontranews.gr

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.