Φαίνεται πως το σενάριο της άσκησης «Μέδουσα», αλλά κυρίως οι συμμετοχές της φετινής άσκησης είναι το «κόκκινο πανί» για την Τουρκία.

Η Άγκυρα είναι σκεπτική για την συγκεκριμένη άσκηση γιατί βλέπει την Ελλάδα να συνεργάζεται και να εκπαιδεύεται με την Αίγυπτο, αλλά και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δηλαδή με δύο χώρες με τις οποίες η Τουρκία δεν έχει καλές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί η τουρκική πλευρά να προσπάθησε να βελτιώσει το κλίμα με το Κάιρο, αλλά η Αθήνα τελικά ήταν αυτή που κέρδισε την εμπιστοσύνη της Αιγύπτου.

Η σχέση Αθήνας – Καΐρου είναι τέτοιες που επιτρέπουν ακόμα και ελληνικές φρεγάτες να αγκυροβολούν στην ολοκαίνουργια αιγυπτιακή ναυτική βάση στην περιοχή Gargoub.

Το σενάριο αυτό είναι «εφιαλτικο» για την Τουρκία, αφού δίνει στην Αθήνα την δυνατότητα πρόσβασης στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, αλλά και την τουρκική ενδοχώρα, αν αυτό χρειαστεί.

Μπορεί σήμερα το συγκεκριμένο σενάριο να μην λέει πολλά, για τις ελληνικές δυνατότητες, όμως σε λίγα χρόνια, όταν η Ελλάδα θα διαθέτει τις γαλλικές φρεγάτες Belharra, η παρουσία μίας μόνο τέτοιας ελληνική φρεγάτας στην Αίγυπτο, σε σχέση με το που θα βρίσκονται οι άλλες δύο (σ.σ. 3+1 Belharra είναι η συμφωνία με τους Γάλλους), θα προκαλέσει πονοκέφαλο στην Γαλλία.

Οι ελληνικές Belharra, με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουν, μπορούν να προκαλέσουν τρομακτικές δυσκολίες στους Τούρκους, αφού θα ελέγχουν όλα τα τουρκικά παράλια και την τουρκική ενδοχώρα.

Αν στην εξίσωση προστεθούν και τα νέα ελληνικά Rafale, τότε αντιλαμβάνεται κανείς το πόσο δύσκολο έργο θα έχει η Τουρκία σε λίγα χρόνια για να επιχειρήσει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Και αυτά αφορούν μόνο στα παράλια της Μεσογείου.

[ΠΗΓΗ]

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η πηγή του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αναζητούν διαθέσιμη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης καθώς παρακολουθούν τους κινδύνους του Omicron

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τις τελευταίες ημέρες μελέτησαν πόση χρηματοδότηση έχουν στη διάθεσή τους ...