ΚΟΣΜΟΣΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Θα «ανάψει φωτιές» στα Βαλκάνια ο Τζο Μπάιντεν: «Η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι μη αναστρέψιμη διαδικασία»

Ο υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ετοιμάζεται να «ανάψει φωτιές» στα Βαλκάνια;

Ο Μπάιντεν προαναγγέλλει διαφοροποίηση στην προσέγγιση του ζητήματος του Κοσόβου από αυτήν που έχει η κυβέρνηση Τραμπ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το εκλογικό του επιτελείο, με τίτλο «Το όραμα του Τζο Μπάιντεν για την Αλβανία και το Κόσοβο», η οποία σήμερα μεταδίδεται από όλα τα ΜΜΕ στην Πρίστινα, αναφέρεται ότι θα υπάρξει μια πιο ισορροπημένη αντιμετώπιση του Κοσόβου και της Σερβίας, «αποκαθιστώντας την αρχή του δικαίου και της ισότητας στις σχέσεις των δύο χωρών».

Στο «μανιφέστο» του Μπάιντεν, αφότου γίνεται εκτενής αναφορά στη συμβολή του στην ανατροπή του καθεστώτος Μιλόσεβιτς στη Σερβία και στην υποστήριξη εκ μέρους του της εκστρατείας των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, επισημαίνεται ότι «η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι μη αναστρέψιμη διαδικασία». Υπογραμμίζεται ότι ο Μπάιντεν υποστηρίζει την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου Βελιγραδίου -Πρίστινας και επισημαίνεται ότι σε συνεργασία με την Ε.Ε. θα εργαστεί, με στόχο τη σταθερότητα στην περιοχή, «για να βρεθεί δίκαιη λύση και να επιτευχθεί συνολική συμφωνία που θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου και θα προσβλέπει στην αμοιβαία αναγνώριση». Στην ανακοίνωση του εκλογικού επιτελείου του Μπάιντεν αναφέρεται επίσης ότι από την θέση του προέδρου των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να καταργηθεί άμεσα από την Ε.Ε. η βίζα για τους πολίτες του Κοσόβου και να λάβει το Κόσοβο ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Δημοσιογραφικοί κύκλοι στην Πρίστινα, αλλά και στο Βελιγράδι, αμφισβητούν την αυθεντικότητα της συγκεκριμένης ανακοίνωσης με δεδομένο ότι δεν έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν.

Ας μην ξεχνάμε ότι πιθανή ανεξαρτησία του Κοσόβου θα ανοίξει τον δρόμο για μια πιθανή έναρξη διαλόγου με την Αλβανία. Ήδη γίνονται τέτοιες συζητήσεις για ενοποίηση και «Μεγάλη Αλβανία».

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Comments are closed.