Του Άντερς Φογκ Ράσμουσεν

Ο Anders Fogh Rasmussen είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της Rasmussen Global. Υπήρξε σύμβουλος ασφαλείας του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο (2016–19) και είναι πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ (2009-14) και πρώην πρωθυπουργός της Δανίας (2001-09).

Το όνειρό του για γρήγορη και ανώδυνη αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε εφιάλτη μπροστά στη σκληρή αντίσταση. Έχοντας πει ότι θα ήταν ευπρόσδεκτοι ως απελευθερωτές, τα ρωσικά στρατεύματα αντιμετωπίζονται αντ’ αυτού με πυραύλους Javelin και πυρά ελεύθερου σκοπευτή. Ακόμη και στις πόλεις όπου οι Ρώσοι έχουν ονομαστικά τον έλεγχο, οι πολίτες ντυμένοι με σημαίες της Ουκρανίας στέκονται από τα πόδια μέχρι τα νύχια με τους εισβολείς στρατιώτες.

Σε μεγάλες περιοχές της χώρας, η εισβολή έχει σταματήσει και ο πόλεμος εισέρχεται σε μια επικίνδυνη νέα φάση. Ο Πούτιν διπλασιάζεται και καταφεύγει σε ολοένα και πιο βάναυσες τακτικές, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα εκτοξεύουν οβίδες και πυραύλους σε περιοχές αμάχων. Αλλά καθώς αυξάνει τη βαρβαρότητα της πολεμικής του προσπάθειας, πρέπει επίσης να εντείνουμε την ένταση της απάντησής μας. Και πρέπει να απευθυνθούμε στον ελέφαντα στην αίθουσα: εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κλείσει τις βρύσες.

Μέχρι στιγμής, η Δύση έχει δείξει αποφασιστικότητα και ενότητα απέναντι σε αυτήν την κρίση. Οι οικονομικές κυρώσεις αρχίζουν να δαγκώνουν και κάθε μέρα μια άλλη ευρωπαϊκή ή αμερικανική εταιρεία κλείνει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία. Ο Πούτιν μπορεί να κάνει ό,τι μπορεί για να κρύψει τον πόλεμο του από τους απλούς Ρώσους, αλλά δεν μπορεί να κρύψει τις οικονομικές συνέπειες. Οι Ρώσοι δεν μπορούν πλέον να παρακολουθήσουν Netflix ή να αγοράσουν το πιο πρόσφατο iPhone. Και ακόμα κι αν μπορούσαν, το ρούβλι στην τσέπη τους αξίζει το μισό από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες.

Όμως, ακόμη και όταν επιβάλλουμε κυρώσεις, εξακολουθούμε να στέλνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε μέρα που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας. Το 2021, το 36% των εσόδων της ρωσικής κυβέρνησης προήλθε από πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας και η κύρια αγορά για τα ενεργειακά της αποθέματα. Πάνω από το 50 τοις εκατό των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας πηγαίνουν στην Ευρώπη. Με το ένα χέρι σπρώχνουμε τη ρωσική οικονομία από έναν γκρεμό, με το άλλο ρίχνουμε σανίδα σωτηρίας.

Αυτή η τρέχουσα πολιτική είναι αντιπαραγωγική. Καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτινάσσονται στα ύψη, ρίχνουμε όλο και περισσότερα χρήματα στα ταμεία του Πούτιν — χρηματοδοτούμε άμεσα τον πόλεμο και τα εγκλήματά του πολέμου. Η μόνη αποτελεσματική λύση είναι ο πλήρης τερματισμός των μεταφορών στη Ρωσία. Η ΕΕ πρέπει να ενταχθεί στις ΗΠΑ και να τερματίσει αμέσως όλες τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό θα γονάτιζε την οικονομία της Ρωσίας.

Μην κάνετε κανένα λάθος. Το πλήρες τέλος των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα έχει ένα τίμημα. Αλλά αυτό το τίμημα είναι μικρό σε σύγκριση με τα σημερινά δεινά του ουκρανικού λαού. είναι μικρό σε σύγκριση με την απώλεια της ελευθερίας που θα συμβεί αν δεν ενεργήσουμε τώρα. Και είναι μια τιμή που μπορούμε να αντέξουμε.

Η ενεργειακή πολιτική είναι επίσης πολιτική ασφάλειας. Αντικαθιστώντας τις ροές ρωσικού αερίου με περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο, αυξάνοντας τις εισαγωγές πετρελαίου από άλλους προμηθευτές, ξεπαγώνοντας την αποθηκευτική μας ικανότητα και μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας, μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα, πρέπει να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση και να επιταχύνουμε την ανάπτυξη νέων και βιώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Πούτιν υπολογίζει ότι τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης θα υπερισχύσουν της ηθικής και πολιτικής υποστήριξής της προς την Ουκρανία. Πρέπει να του αποδείξουμε ότι κάνει λάθος. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε σε αυτό μακροπρόθεσμα. Ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια οικονομική καταιγίδα για να τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια. Αυτό σίγουρα δεν θα είναι φθηνό, αλλά αν συμβάλει στον τερματισμό της ταλαιπωρίας στην Ουκρανία, είναι ένα τίμημα που αξίζει να πληρώσετε.

*Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τη συντακτική πολιτική του Sahiel.gr.​​​​​​​​

Πηγή: politico.eu

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.