Απόστολος Αποστόλου

Φαίνεται πως το πρόβλημα του Μαξίμου δεν είναι μόνο να στήνει ένα αφήγημα εν τη απουσία του, για παράδειγμα το αφήγημα της δικαιολογίας ότι για την οικονομική καταιγίδα που ζούμε εμείς εδώ ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 φταίει ο πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας, ( αυτό αποτελεί παράλογο σε έξαρση που θα γελούσε και η ποικιλόχρους γαλή) αλλά και η πολιτική αβελτηρία που είναι καταδικασμένη να συνεχίζεται.

Το πεπρωμένο του πολιτικού σε ρόλο μαριονέτας είναι να παρακολουθεί τυφλά τις εντολές των κεντρικών της παγκόσμιας ηγεμονίας. Δηλαδή να προσαρμόζεται στις νατοϊκές ή συμμαχικές εντολές ανεξάρτητα αν εκείνες βάζουν τη χώρα σε περιπέτεια.

Εδώ υπήρχε πάντα ένα μεγάλο πρόβλημα με τις πολιτικές ηγεσίες (ή το πολιτικό προσωπικό) της χώρας, εκτελούσαν στο ακέραιο τις εντολές των αφεντικών χωρίς να κατανοούν (οι πολιτικές ηγεσίες) την οξύτητα και την κρισιμότητα των προβλημάτων. Έτσι λοιπόν σε ετούτη τη χώρα, ποτέ δεν προλαμβάνονται ούτε οι απειλές, ούτε οι επαναλήψεις των λαθών.

Ο Πιττακός έγραφε πως «οι μυαλωμένοι άνθρωποι φροντίζουν να προλαβαίνουν τις δυσχέρειες πριν συμβούν, και οι θαρραλέοι αν συμβούν, τις διορθώνουν». (Συνετών ανδρών είναι, πριν γίνεσθαι τα δυσχερή προνοήσαι όπως μη γένηται, ανδρείων δε, γενόμενα ευ θέσθαι)

Διαβάζουμε από τον έγκριτο δημοσιογράφο Σπύρο Σουρμελίδη στον ιστότοπο «Ωμέγα Press», το άρθρου του με τίτλο: «Όπλα από τα νησιά στην Βουλγαρία. Τι πρέπει να εξηγήσει ο Μητσοτάκης στην Βουλή», υποστηρίζει ο δημοσιογράφος ότι: «Αφοπλίζει ελληνικά νησιά στέλνοντας πυραύλους στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία, υπακούοντας στις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση στέλνει πυραυλικά συστήματα τύπου ASRAD από τα νησιά και τον Έβρο, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, με την δικαιολογία ότι αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας μας. H στρατιωτική ηγεσία είχε αντιδράσει για την αποστολή οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης για να μην αποδυναμωθεί η ελληνική άμυνα, ειδικά στα νησιά. Στέλνονται όμως συστήματα αμερικανικής προέλευσης. Επιβεβαιώνονται έτσι τα όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας -Ουάσιγκτον όπως φάνηκε και μετά την συνάντηση του συμβούλου Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνου Ντόκου με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζέϊκ Σάλιβαν στις 17 Μαρτίου….Το Σαββατοκύριακο ανακοινώθηκε ότι στέλνουμε στην Βουλγαρία πυραυλικά συστήματα τύπου ASRAD από τα νησιά και τον Έβρο, με την δικαιολογία ότι αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας μας. H στρατιωτική ηγεσία είχε αντιδράσει για την αποστολή οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης για να μην αποδυναμωθεί η ελληνική άμυνα, ειδικά στα νησιά.

Στέλνονται όμως συστήματα αμερικανικής προέλευσης σύστημα ASRAD Hellas (Atlas Shοrt Range Air-Defence System), έχει τροποποιηθεί ειδικά για τις ανάγκες του ελληνικού στρατού ώστε να παρέχει προστασία σε κέντρα Διοίκησης, ελέγχου και αεροδρόμια ή, σε συνδυασμό με άλλα οπλικά συστήματα, κατά εναερίων στόχων που πετάνε σε χαμηλά ύψη.»

Μάλιστα στο παραπάνω άρθρο διαβάζουμε επίσης ότι: «Είναι ήδη γνωστό (το Omegapress το έγραψε τις προηγούμενες ώρες) ότι μετά τα συστήματα ASRAD θα σταλούν στην Ρουμανία και στρατιωτικές δυνάμεις σε υποστήριξη του ΝΑΤΟ.»

Αν οι εξελίξεις τρέχουν σε αυτή την κατεύθυνση τότε τίθεται θέμα νομιμοποίησης του πλαισίου παραγωγής και λειτουργίας των κυβερνητικών αποφάσεων. Παραβιάζεται ευθέως η θεμελίωση της συναίνεσης δεδομένου ότι η οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται χωρίς τα κυβερνητικά συλλογικά όργανα που είναι υπεύθυνα για κάθε υπόθεση εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και επίσης χωρίς ενημέρωση των πολιτικών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η θεσμοποίηση του ρόλου της συναίνεσης, δηλαδή της πολιτικής και ιστορικής ευθύνης αποδεικνύεται ότι είναι απούσα. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να καταλάβει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται εκτός της πολιτικής αξιοπιστίας και της συναίνεσης εντάσσονται στην πολιτική της κρατικής απολυταρχίας. Αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να καταλάβει ότι ο ρόλος της είναι να ζητά ευθύνες εκεί όπου απονομιμοποιείται η αρχή της κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης.

Στην πολιτική υπάρχει πάντα μια «ηθική της ευθύνης» μας έλεγε ο Μαξ Βέμπερ ας μη το ξεχνούν αυτό οι κυβερνώντες . Δυστυχώς οι έλληνες πολίτες ακόμη ψάχνουν να βρούμε μια ελπίδα μέσα στην ελπίδα γιατί μάθανε να παίζουν με την εκσυγχρονισμένη απελπισία της πολιτικής.

Απόστολος Αποστόλου. Καθηγητής φιλοσοφίας.

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.